időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Megveszik a Volvót a kínaiak?

Hírösszefoglaló
2009.02.23. 23:00

Európai autógyárat vásárolna a Chery Automobile. A kínai cég több gyártóval folytatott megbeszéléseket erről. Elemzők szerint az egyik célpont a Fordhoz tartozó Volvo lehet, de szóba jöhet a General Motors is, amely szintén vásárlót keres – tette közzé az MTI.
A kínaiak érdeklődése érthető, hiszen Európában két évtizede nem adtak el olyan kevés új autót, mint januárban, legalábbis ez derül ki az Európai Autógyártók Szövetsége összesítéséből. A vásárlási kedv hanyatlása minden nagy autómárkát érintett, csak egymás kárára tudták növelni piaci részesedésüket, de ez is csak a Volkswagennek és a Fordnak sikerült. Az unió új tagországaiban jobban visszaesett az eladás, mint Nyugat-Európában. Magyarországon 52,3 százalékkal kevesebb új autó kapott rendszámot januárban, mint egy évvel korábban. A magyar autóipar számára mindenesetre jó hír, hogy tegnap aláírták a Mercedes új üzeme számára szolgáló terület adásvételi szerződését Kecskeméten. A 441 hektár nettó áron közel kilencmilliárd forintért cserélt gazdát. A kecskeméti üzem a Daimler-Benz első kelet-európai gyára lesz. A gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik, és közvetlenül 2500 munkahelyet jelent.
Az autóipari válság miatt a vártnál jobban csökkent a Michelin profitja tavaly. A világ legnagyobb abroncsgyártójának közlése szerint az abroncsok értékesítése az idén is gyenge lesz, bizonyára elmarad a tavalyitól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.