MTV-közpénzek offshore cégeknél

Mizsei Bernadett
2009. 02. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkalmazhatatlannak minősítette a Magyar Televízió (MTV) új, óbudai székházának bérleti szerződését Ugron Gáspár Gábor, a tévékuratórium elnökségének Fidesz által delegált tagja tegnap azon a sajtótájékoztatón, amelyen az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes és KDNP-s tagjai vettek részt. Ugron felháborítónak nevezte, hogy a gyártóbázist felépítő és működtető Millenniumi Média Kft. – amelyet egyébként az MSZP-hez közeli Wallis konzorcium vásárolt fel – közel kétharmados tulajdonosa január 31-től egy ciprusi offshore cég lett. Mint mondta, egy ilyen jelentőségű stratégiai cég működtetését nem ilyen módon kellene megoldani. Nehezményezte, hogy a tulajdonosi szerkezet változásáról nem kaptak hivatalos tájékoztatást.
Balogh László (KDNP), a kuratórium elnökhelyettese úgy véli, elgondolkodtató, hogy az offshore cég magyarországi képviselője a megmaradt tulajdonos Wing Zrt. felügyelőbizottságának tagja. Az említett cég három tulajdonosa is ciprusi offshore cég, így véleménye szerint ezt az eljárást „körbelengi a közpénzek légiesítése”.
Szabó László (Fidesz) szerint a havi közel egymillió eurós bérleti díj az árfolyammozgások miatt éves szinten hatszázmillió forintos többletköltséget jelent a várhatóan 34 milliárd forintból gazdálkodó MTV-nek, vagyis ellehetetlenítheti a televízió működését. Ráadásul a 2008-as hétmilliárd helyett idén csak 5,8 milliárd forintot költhet műsorkészítésre a köztelevízió. Álláspontja szerint a székház jogszerűtlenül lefolytatott közbeszerzéssel épült fel, és a konstrukció a hozzá fűzött, pénzügyi jellegű reményeket nem fogja beváltani. Rámutatott, egy számvevőszéki vizsgálatból az is nyilvánvalóvá vált, hogy negyven év alatt az adófizetők öszszesen 115 milliárd forintot fognak kifizetni a székház felépüléséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.