Postabank-per: maradt a pénzbüntetés

Maradt a pénzbüntetés – kommentálta mosolyogva a Legfelsőbb Bíróság (LB) tegnap kihirdetett döntését Princz Gábor, a Postabank-per elsőrendű vádlottja, amikor kilépett a Markó utcai épületből.

2009. 02. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadfokú ítéletében a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétsége miatt ítélte el az egykori elnök-vezérigazgatót és három volt banki vezetőt. Princz Gábornak 3,6 millió forintos, míg a többieknek 1,5 millió forintos pénzbüntetést szabott ki a bíróság, ezenfelül pedig egyetemlegesen 3,370 millió forintnyi perköltséget kell állniuk.
Első fokon a hét vádlott közül senkit sem találtak bűnösnek, míg a Fővárosi Ítélőtábla négy vádlottat ítélt el (két vádlottat felmentett, egy vádlott pedig elhunyt). A Legfőbb Ügyészség képviselője az LB előtt a korábbi tárgyaláson hűtlen kezelés, azaz szándékos bűncselekmény megállapítását és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A vádlottak és védőik ártatlanságukat hangoztatták, felmentést kértek.

*

Az LB tegnap a gondatlan bűncselekményt megvalósító hanyag kezelés megállapítása és a pénzbüntetés kiszabása mellett döntött. Az ítélet indoklásában kifejtette: nyomatékos enyhítő körülmény az igen jelentős, a vádlottaknak fel nem róható időmúlás, hiszen a vádbeli cselekmények 12–14 éve történtek, és a vádlottak már egy évtizede büntetőeljárás hatálya alatt állnak, továbbá ennek hatásaként „elvesztették üzleti jó hírüket”. A vádlottak nem szándékos, hanem gondatlan magatartását az LB úgy jellemezte, hogy „könnyelműen bíztak” a vagyoni hátrány elmaradásában. Az LB döntése láthatóan nem törte le a négy elítéltet, amikor a sajtó Bárándy Pétert, Princz ügyvédjét az ítéletről faggatta, mosolyogva csak annyit mondott: „ennél enyhébb büntetést nem lehetett kiszabni”.
Emlékezetes, az ügyészség még 2003-ban benyújtott vádja szerint Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója és hat volt vezető beosztású munkatársa 1995 és 1997 között szándékosan megszegték törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak. Sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet. Nem képeztek céltartalékot, és prosperáló bank látszatát keltették. Mindezzel 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelést követtek el. A Fővárosi Ítélőtábla 17 milliárdos vagyonvesztést állapított meg, az ügyész a most befejeződött eljárásban 27,5 milliárd forintos hűtlen kezelés megállapítását kérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.