Rabosítják-e Verókot?

Ma hallgatják ki gyanúsítottként a BRFK-n Verók Istvánt, Terézváros MSZP-s polgármesterét az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan privatizációja miatti büntetőügyben. Hűtlen kezelés gyanújával a nyomozók tegnap is folytatták az előző ciklus koalíciós képviselőinek kihallgatását, de úgy tudjuk, az egyelőre tizenhárom gyanúsított közül csak kettőt rabosítottak, azaz rendőrségi nyilvántartásba vették őket.

2009. 02. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Budapesti Rendőr-főkapitányságon gőzerővel zajlik Terézváros nyolc jelenlegi és további öt korábbi MSZP-s és SZDSZ-es önkormányzati képviselőjének gyanúsítottkénti kihallgatása, a nyomozók egyelőre nem hajlandók elárulni, hogy közülük kiket rabosítanak, és miért. Információnk szerint jelenleg két szocialista képviselőt – egyikük Lázi Ferenc – már „lefotózták” és nyilvántartásba vették, viszont a tegnap kihallgatott Rabin Lászlót, az SZDSZ-ből tavaly kizárt alpolgármestert és Tóth Györgyöt nem. Ők lapunknak csak annyit mondtak, hogy a 2004-ben 150 millió forintért értékesített Andrássy út 47. szám alatti épület eladása miatt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indítottak eljárást, de részleteket nem közöltek velük.
Tafferner Éva, BRFK-szóvivő lapunknak elmondta: ragaszkodnak korábbi közleményükhöz, amely ingatlanügyeket és több gyanúsítottat említ konkrétumok nélkül.
A Hír TV információi szerint ma Verók István MSZP-s polgármestert faggatják a rendőrök, és csak feltételezhető, hogy mivel ő volt az érintett privatizációs döntés előterjesztője, a rabosítást nem kerülheti el.
Mint arról beszámoltunk, éppen a polgármester és szocialista alpolgármester-társai intéztek példátlanul durva politikai támadást a Fővárosi Főügyészség és a BRFK ellen, azt állítva, hogy a szerintük „büntetőügynek álcázott” nyomozás mögött az ellenzéki Fidesz és a KDNP áll. Verók arra is hivatkozott, hogy „politikai felelősséggel tartoznak választóiknak, és szavazataik miatt nem lehet őket büntetőeljárás alá vonni”, illetve „saját vagyonról” rendelkeztek. Lapunknak Cservák Csaba alkotmányjogász kifejtette, hogy a büntető törvénykönyv hatálya alól senki nem mentesülhet, egyenként mindenki felelősséggel tartozik. A távirati irodának ugyanezt erősítette meg Lövétei István alkotmányjogász is.
Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lapunknak kifejtette: kezdeményezni fogja az önkormányzati törvény módosítását a jogi felelősség még pontosabb megfogalmazásáért.
Verók István ugyan korábban azt is állította, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak, Wertán Zsolt (KDNP) önkormányzati képviselő emlékeztetett: szó sincs kollektív felelősségről, csupán az előző, illetve részben a jelenlegi képviselő-testület MSZP–SZDSZ-es politikusait gyanúsítják. – Az ügy egyértelmű, a nyomozó hatóságoknak nem az „igen, nem vagy tartózkodom” szavazatokat kell minősíteniük, hanem azt kell bizonyítaniuk, hogy az érintett képviselők tudatában voltak annak, hogy az ingatlan legalább a dupláját éri, mint amennyiért eladták azt – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.