Több román rendőr lesz az utcákon

Az eddiginél több rendőrt és csendőrt küld az utcára a román belügyminisztérium, miután az országban elszaporodtak a fegyveres rablások. Miközben még mindig nem tudni, kik követték el a brassói rablógyilkosságot, a hét végén álarcos támadók kiraboltak egy kolozsvári pénzintézetet.

2009. 02. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiadják a rablógyilkost. Két, Magyarországon elkövetett emberöléssel gyanúsított román állampolgárt szolgáltatnak ki hazánknak európai elfogatóparancs alapján a napokban a székelyföldi Hargita megyei hatóságok. A marosvásárhelyi táblabíróság a hét végén 29 napos előzetes letartóztatásba helyezte a csíkszeredai Simon Elődöt, aki ellen korábban már Romániában is folyt eljárás erőszakos bűncselekmény miatt. A nyomozati anyag szerint a férfi tavaly júliusban Magyarországon negyedmagával kirabolt, majd megölt egy férfit, néhány nappal később pedig társtettesként újabb rablógyilkosságot követett el. (R. Sz.)


Ismét riadókészültségbe lépett a román rendőrség, miután pénteken este két álarcos fegyveres kirabolt egy kolozsvári bankfiókot. Az ismeretlen elkövetők profi módon jártak el: elektrosokkal harcképtelenné tették a biztonsági őrt, a padlóra hasaltatták az alkalmazottakat és az ügyfeleket, kiürítették a kasszát, majd távoztak a helyszínről. A mindössze 66 másodperces akcióval 17 millió forintnak megfelelő összeget zsákmányoltak, és noha a hét végén a rendőrség átkutatott valamennyi, a kincses várost elhagyó járművet, az elkövetőknek nyoma sincs.
Az incidens idején éppen Kolozsváron tartózkodó Emil Boc miniszterelnök – a város korábbi polgármestere – kormánya első számú feladatának nevezte az ország közbiztonságának helyreállítását, és haladéktalan intézkedésekre utasította a rendőrséget. A hivatalába a napokban beiktatott Dan Nica belügyminiszter tegnap bejelentette, növelik a terepen szolgálatot teljesítő egyenruhások számát, így már ettől a héttől húszezer rendőr és hatezer csendőr járőrözik majd az utcákon. Nica elrendelte azt is, hogy a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó szervek személyi állományának harminc százaléka közvetlenül a bűnmegelőzés terén folytasson operatív munkát, emellett néhány hónapon belül kétezer új rendőrt alkalmaz az országos főkapitányság.
Ezekre az intézkedésekre azért is szükség van, mert a román nyomozó hatóságoknak a mai napig nem sikerült felderíteniük, ki hajtotta végre január 29-én a brassói valutaváltó irodánál elkövetett, két halálos áldozatot követelő rablást. A nem sokkal később őrizetbe vett moldovai férfit mindeddig csak tanúként hallgatták ki. Sőt két hetet vett igénybe, amíg a román rendőrség kézre kerítette az ugyancsak január végén elkövetett példátlan fegyverlopás feltételezett elkövetőit. A bukaresti katonai ügyészség a hét végén vizsgálati fogságba helyezett három hivatásos katonát – négy altiszt ellen is vizsgálatot indítottak, ők szabadlábon vannak –, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több mint félszáz pisztolyt, géppuskát, -fegyvert, távcsövet és bajonettet loptak el munkahelyükről, egy Bukarest közeli fegyverraktárból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.