Tőkésék hajlanak a koalícióra

Lapunk értesülései szerint nagy esély van az RMDSZ és a Tőkés László vezette erdélyi nemzeti tanács közötti belső koalíció létrehozására az európai parlamenti választásokon.

2009. 02. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetőségének holnapi kolozsvári megbeszélésén dől el, öszszefognak-e a romániai magyar politikai-társadalmi szervezetek a júniusi európai parlamenti megmérettetésen. Markó Béla elnök két héttel ezelőtt felajánlotta Tőkés Lászlónak, az EMNT vezetőjének, hogy vállalja el a szövetség EP-jelölt-listája első helyét, a 2007-ben függetlenként brüsszeli mandátumot szerzett püspök azonban többször elmondta: nem pártlistákban gondolkodik, hanem erdélyi magyar nemzeti lista felállítását szorgalmazza. Hasonló ajánlatot tett az RMDSZ-nek politikai riválisa, a Magyar Polgári Párt (MPP) is, amely nemcsak magyar nemzeti lista, hanem választási koalíció létrehozását is felkínálta a Markó Béla vezette alakulatnak. Szász Jenő MPP-elnök a két párt koalícióját tartja a leghatékonyabb módszernek, mivel amellett, hogy rá ugyancsak ötszázalékos bejutási küszöb vonatkozik, élvezné az erdélyi magyar egyházak, civil szervezetek és a közvélemény széles körű támogatását. Csakhogy az RMDSZ nem kíván szövetkezni a kisebbik erdélyi magyar párttal, amit Markó Béla elnök tegnap azzal magyarázott, hogy az MPP „kis legitimitást” képvisel Erdélyben. Eközben az EMNT a majdani erdélyi magyar társadalmi összefogás perspektívájában ugyancsak a két párt koalícióját tartaná üdvösnek, viszont ha az RMDSZ és az MPP erre nem hajlandó, akkor az együttműködés más jogi formáját is lehetségesnek tartja. Toró T. Tibor, a nemzeti tanács alelnöke lapunknak elmondta: az összefogás egyik alternatívájaként figyelembe veszik a belső koalíció létrehozását is az EMNT és az RMDSZ között. „Nyilvánvaló, hogy a polgári párt a mostani EP-választáson még nem képes eljátszani az erdélyi magyar polgári-nemzeti oldal integráló szerepét, éppen ezért van szükség az egyházakra, a civil szervezetekre. Az RMDSZ és az EMNT esetleges belső koalíciójához a szövetség szolgáltatná a jogi keretet, erkölcsileg ugyanakkor létrejönne a magyar összefogás, hiszen a nemzeti tanács révén olyan személyek neve kerülne fel az EP-választási listára, akik garanciát jelentenek a stratégiai célok maximális képviseletére” – nyilatkozta lapunknak Toró T. Tibor. Az RMDSZ volt parlamenti képviselője kézenfekvőnek tartaná, ha a Tőkés vezette EP-jelölt-lista második és harmadik helyét az RMDSZ, negyedik helyét pedig a polgári-nemzeti tábor töltené be.

Késik Mátyás új ruhája. Nem kizárt, hogy még ebben az évben sem sikerül felújítani a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium ugyanis nem folyósította a restaurálás költségének rá eső részét. A kolozsvári Krónika napilap tegnap arról cikkezett, hogy noha a tárcának már tavaly rendelkezésre kellett volna bocsátania a magyar fél által felvállalt 400 ezer eurót, pénz helyett a napokban levél érkezett a kincses városi önkormányzathoz. Ebben a Hiller István vezette tárca többek között javasolja, hogy a Fadrusz-alkotás talapzatából hiányzó köveket az Esztergom közeli Süttőről kellene biztosítani, az alapanyagot ugyanis 1902-ben is innen szállították. A román szaktárca már kiutalta a restauráláshoz szükséges összeget a fele-fele arányban magyar és román forrásokból felújítandó szoborcsoportra, ez azonban nem elég a közbeszerzési eljárás megkezdéséhez. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.