Erdélyi összefogás a közös EP-listáért

Megszületett tegnap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács európai parlamenti választásokon való közös részvételéről szóló megállapodás.

2009. 03. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közös listaállításról szóló megegyezést Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László püspök, az EMNT vezetője látta el kézjegyével Marosvásárhelyen. Markó hangsúlyozta: voltak ugyan viták az RMDSZ és Tőkés László között, a nézetkülönbségek azonban nem a jogegyenlőségre, a magyar oktatásra és anyanyelvhasználatra és a különböző autonómiaformákra vonatkozó célkitűzésekre, hanem azok megvalósítására vonatkoztak.
Tőkés kifejtette: EP-képviselőként nyilvánvalóvá vált számára, hogy együttműködés nélkül nem lehet eredményeket elérni, nem lehet autonómiát, magyar nyelvű felsőoktatást teremteni, rendezni a csángók problémáit, és az egyházi javak visszaszolgáltatásának kérdéseit. Az EMNT állandó bizottságában szavazati joggal rendelkező Székely Nemzeti Tanács és Magyar Polgári Párt nem támogatta az együttműködést. Sőt, Szász Jenő elnök elutasította a Tőkés vezette nemzeti jelöltlista MPP-nek felajánlott negyedik helyét, a Székelyföld területi autonómiájának kivívásáért küzdő SZNT pedig bejelentette: kilép az EMNT-ből, és önálló szervezetként folytatja tovább tevékenységét az RMDSZ–EMNT-paktum miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.