Milliók a városvezető cégének

Harmincmillió forintot vett fel Giba Tamás nyíregyházi alpolgármester családi vállalkozása az önkormányzat tulajdonában álló Vay Ádám laktanyában végzett bontási munkálatokért. Az önkormányzat egy meghiúsult adásvétel után – azt követően, hogy az elállt befektetőnek a kétszázmillió forintos előleget visszautalta – fizette ki a vevőjelölt által megrendelt munka ellenértékét.

2009. 03. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy előzménye, hogy az ingyenes vagyonátadás keretében megkapott Vay Ádám laktanyából az önkormányzat tavaly megpróbált bevételre szert tenni, és először négyzetméterenként 12 ezer, majd 10 ezer forintért kínálta, ám vevő nem akadt rá csak augusztusban. Egy gazdasági társaság tíz hektár megvásárlását helyezte kilátásba, és a nyolcszázmilliós ajánlat komolyságát bizonyítandó kétszázmillió forint foglalót szurkolt le az önkormányzatnak. A szépen induló üzlet azonban októberben meghiúsult. A vevőjelölt elállt vásárlási szándékától, és a válságra mint vis maiorra hivatkozva visszakérte – és vissza is kapta – a kétszázmillió forint előleget. A történet ezzel nem ért véget, mert a bontás költségeit – amit először hatvan-, majd harmincmillió forintra taksáltak – a „befektető” az önkormányzattól kérte és meg is kapta. Ez lett a forrása aztán a munkálatokat végző kft. kifizetésének – tudta meg lapunk. Az ügy a hétfői közgyűlésen pattant ki, ahol Marinka Viktor fideszes városatya megkérdezte, milyen kapcsolatban áll az alpolgármester az Axis Kft.-vel, amely a bontást végezte. Giba Tamás elismerte, hogy a kft.-nek felerészben tulajdonosa (a másik ötven százalék a feleségéé), ám azt mondta, nem bontást végeztek, pusztán tanácsokat adtak. Úgy fogalmazott, elkerülte a figyelmét, hogy személyesen érintett. A képviselő-testület vizsgálóbizottságot állított fel, a vizsgálat végéig Csabai Lászlóné polgármester nem nyilatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.