Nastasét elítélhetik korrupció miatt

Többéves huzavona után szerdán megtörtént az, amit régóta várt a romániai közvélemény: a képviselők megvonták Adrian Nastase mentelmi jogát, ami azt jelenti, hogy bűnvádi eljárás indulhat a volt szociáldemokrata miniszterelnök ellen. Korrupciós ügyei miatt a politikust börtönbüntetésre is ítélhetik.

Pataky István
2009. 03. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boc spórol. Emil Boc román miniszterelnök drasztikus lépéssel jelezte, saját magán kezdi a válság miatti spórolást. Szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy a kormányfő kezdeményezésére feloszlatták a miniszterelnöki hivatalt. Boc azt is közölte: hatvan napon belül kormányzati szinten elfogadják a decentralizálásra vonatkozó dokumentumokat. (P. I.)


Öt évvel ezelőtt még legyőzhetetlennek tűnt a saját és posztkommunista pártja politikai befolyását a társadalom egészére kiterjeszteni próbáló Nastase, a nagy ívű – egyebek mellett államfői – terveknek azonban Bukarest akkori polgármestere vetett véget. Traian Basescu győzelme az elnökválasztáson nemcsak hatalomváltást hozott, hanem a korábbi, baloldali vezetés kiemelkedő figuráinak felelősségre vonásának esélyét is. A különböző politikai érdekek motiválta összezárás miatt évek és törvénymódosítások kellettek ahhoz, hogy megnyíljon az út a volt kormányfő bírósági számonkérése előtt. E folyamatban játszott szerepére a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aligha lehet büszke. Az RMDSZ a 2004-es megméretésen Nastase támogatására szólította szavazóit, a magyarok többsége ennek ellenére Basescura voksolt. A Markó Béla vezette szövetség az egykori kormányfő mentelmi jogának megvonásáról szóló szerdai parlamenti szavazásnál sem hazudtolta meg önmagát, a frakciótagok lelkiismeretére bízta a döntést. Pedig Nastase mögül már saját pártjának egy része is kifarolt. Mircea Geoana, a jelenleg nagykoalíciós tag szociáldemokraták (PSD) elnöke a háttérből offenzívát indított a volt miniszterelnök ellen, a PSD „fiataljai” már nem kértek a számukra vállalhatatlanná vált Nastaséból.
Az egykori miniszterelnököt pénzmosással és hivatali hatáskörrel való visszaéléssel gyanúsítják az egyik bukaresti ingatlanja felújítása, berendezése, illetve az alatta fekvő telek megvásárlása kapcsán. Egy másik ügyben a megvesztegetés gyanújával folyik eljárás, amiért miniszterelnöksége idején lefizette s a pénzmosás elleni hatóság vezetőjévé nevezte ki Ion Melinescut annak fejében, hogy ne induljon vizsgálat felesége, Dana Nastase hirtelen vagyongyarapodása miatt. A volt kormányfő nejének bankszámláin megjelent több százezer dollárt Nastaséék egy olyan nagynénitől származó örökséggel próbálták magyarázni, aki – mint kiderült – nyugdíjasként egyszobás bukaresti panellakásában tengette életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.