Rejtélyes körök támadnak

Elégedett vagyok saját munkámmal, mert a BKV élén tavaly szeptember óta azon dolgozom, hogy elzárjam a csapokat, amelyeken keresztül elfolyhatnak a közpénzek – jelentette ki tegnap Kocsis István az elmúlt fél évben csaknem százmillió forint értékben kötött tanácsadói szerződések ügyéről. A vezérigazgató az ügyben rejtélyes politikai körök támadását vélelmezte, a fővárosi ellenzék a főpolgármester válaszát várja.

2009. 03. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója közölte: a csapok elzárása bizonyos politikai és üzleti köröknek nem érdeke, ezért támadják a BKV-t és őt magát személyesen. Az ellenérdekeltnek minősített politikai erők közül a vezérigazgató nem nevezett meg senkit, azonban végül a Hír TV konkrét kérdésére kijelentette, hogy nem Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettesre és nem a Fideszre gondolt. Mint mondta, általánosságban a BKV-nak huzamosabb ideje beszállító cégek egy részére és politikai kapcsolataikra utalt. – Közel egymilliárd forint „kophat el” a versenyeztetés hiánya miatt – hangsúlyozta Kocsis István. Kimutatásaik alapján 2007-ben a BKV tanácsadói kiadásai megközelítették a 730 millió forintot, 2008 első nyolc hónapjában a 400 millió forintot, addig szeptembertől idáig alig 42 milliót fizettek ki, a maradék 60 milliónyi összeg az idei kifizetéseknél jelentkezik majd.
A közlekedési társaságnál pontosított szerződéslista szerint tavaly szeptembertől összesen 26 tanácsadói, szakértői és ügyvédi megbízást adtak különféle cégeknek közel százmillió forint értékben. A legtöbb közpénzt két külföldi cégnek fizették ki elsősorban pénzügyi tanácsadásért. A bermudai székhelyű offshore cégnek, a Dandy Trading Ltd.-nek 2008. október közepe és 2009. február eleje között 23,5 millió forintot utaltak át „a devizapiaci változások várható hatásának elemzésére”, az Everest Capital S. A. nevű, svájci székhelyű cég a gazdasági válságnak „a BKV hitelfelvételi lehetőségeire gyakorolt jövőbeni hatás elemzéséért” kapott 24,5 milliót.
A vezérigazgató szerint munkájuk már rég megtérült, az offshore cégek alkalmazása pedig csak nálunk egyenlő a botránnyal. – A nagy világcégek egyrészt már nem is érdeklődnek irántunk, másrészt az elvégzett munka a lényeg – mondta.
Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke közölte: az SZDSZ-es főpolgármester egyelőre nem kíván reagálni a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cégnél történtekre.
Tarlós István, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciószövetség elnöke szerint viszont Demszky Gábornak két választása van: saját hatáskörben azonnal vizsgálatot rendel el, vagy pedig kiáll a Fővárosi Közgyűlés elé, és garanciát vállal. – A harmadik, hogy nem tesz semmit, az lenne a legárulkodóbb – tette hozzá.
Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottsági tagja már korábban vizsgálatot kezdeményezett.
Időközben a vezérigazgató személyes részvételével zajló bértárgyalásokon közeledtek az álláspontok a sztrájkra is kész szakszervezetek és a BKV között, az egyeztetések holnap folytatódnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.