Róma garanciákat vár Bukaresttől

Diplomáciai villongásokhoz vezetett Róma és Bukarest között a román állampolgárok által Olaszországban elkövetett sorozatos bűncselekmények ügye, amely központi helyet kapott a két ország külügyminisztereinek tegnapi találkozóján.

2009. 03. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Garanciákat kért Franco Frattini olasz külügyminiszter Bukaresttől arra, hogy a román hatóságok a jövőben megakadályozzák a bűnözők Olaszországba jutását. „Itália továbbra is stratégiai partnernek tekinti Romániát, a bukaresti hatóságoknak azonban biztosítékot kell nyújtaniuk, hogy nem lesznek többé román bűnözők az utcáinkon” – szögezte le Frattini az Európai Unió külügyminisztereinek tegnapi brüszszeli találkozóján.
Frattini nyilatkozata nem sokkal azelőtt hangzott el, hogy Rómában fogadta Cristian Diaconescu román külügyminisztert; a tanácskozáson a román állampolgárok Olaszországban elkövetett bűncselekményeinek visszaszorításáról, az őrizetbe vett és elítélt bűnözők hazaszállításáról esett szó. Diaconescu elmondta, Románia minden támogatást megad az olasz hatóságoknak az állampolgárai által elkövetett bűncselekmények esetében (Itáliában jelenleg több mint húsz román rendőrtiszt segíti olasz kollégái munkáját), szerinte azonban a törvénytelenségek miatt kizárólag a felelősöket kell elítélni. Különben Olaszországban jelenleg 1773 román állampolgárt tartanak előzetes letartóztatásban, további 953 esetében pedig jogerős bírósági ítélet született; a hatóságok által körözött románok negyven százaléka Itáliában tartózkodik.
Miközben Mircea Geoana, a bukaresti szenátus elnöke tegnap óva intette a római politikusokat a xenofób és románellenes megnyilvánulásoktól, Alessandra Mussolini európai parlamenti képviselő kijelentette: kasztrálni kell a nemi erőszakot elkövetőket, sőt követelte: tiltsák ki Olaszországból a román állampolgárságú férfiakat, és csak a nőket és gyerekeket engedjék be. Diplomáciai súrlódáshoz vezetett Róma és Bukarest között az is, hogy Iulia Buje torinói román főkonzul szerint a bevándorlók elleni szigorú hatósági fellépést szorgalmazó Roberto Maroni olasz belügyminiszter korábban román feketemunkásokat foglalkoztatott. Nyilatkozata miatt a román külügyminisztérium hazarendelte diplomatáját, az olasz tárcavezető pedig tagadta a vádakat, és pert helyezett kilátásba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.