Román titkok Ukrajnának bolgár közvetítővel?

Alapjaiban megrengette Románia szomszédaihoz fűződő, amúgy sem konfliktusmentes viszonyát, hogy a bukaresti hatóságok őrizetbe vettek egy, Ukrajnának kémkedő bolgár állampolgárt. Válaszlépésként Románia kiutasította területéről Ukrajna katonai attaséját.

2009. 03. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Államtitoknak minősülő katonai információkat szolgáltatott ki éveken keresztül egy bolgár állampolgárnak a román védelmi minisztérium egyik altisztje, akit bűntársával együtt a napokban vettek őrizetbe Bukarestben. Noha az érintett országok rendszerint teljes hírzárlat közepette kezelik a hasonló eseteket, a román hatóságok szokatlan módon részletekbe menően nyilatkoztak a kémtörténetről. Kiderült: Floricel Achim őrmester 2001-től 800 és 1000 dollár közötti összegek fejében adott el hadititkokat Marinov Peter Zikulov bolgár üzletembernek, aki vallomása szerint Ukrajnának adta tovább az információkat. A román védelmi minisztérium hatáskörébe tartozó Dacica gyalogsági hadosztály alkalmazottja többek között NATO-térképeket, katonai kommunikációs rendszerekre, radarfrekvenciákra, védelmi tervekre, műszaki felszerelésekre vonatkozó adatokat bocsátott áruba, tettét szerény anyagi körülményeivel magyarázta. Achimnak különben hozzáférése volt a hadosztály információs hálózatához és adatbázisához, amelyről mindannyiszor találomra másolta át az információkat egy adathordozóra, amelyet aztán bolgár bűntársának személyesen nyújtott át nyilvános bukaresti helyeken. Az altiszt ellen hazaárulás, a bolgár férfi ellen kémkedés gyanújával indult bűnvádi eljárás, a hatóságok szerint mindketten veszélyeztették a román nemzetbiztonságot. Időközben Marinov Zikulovról kiderült, hogy 2000-ig Bulgária bukaresti nagykövetségén dolgozott a katonai attasé helyetteseként, nagybátyja pedig nem más, mint Vasil Zikulov tábornok, aki 1967-től 1990-ig irányította a bolgár katonai hírszerzést. Persze Szófia máris leszögezte, hogy Zikulov évek óta nincs állami alkalmazásban, ennek ellenére a kémkedés tovább rontja a román–bolgár kapcsolatokat. Nem beszélve Ukrajna és Románia területvitával fűszerezett viszonyáról, amelyre nem hozott gyógyírt a hágai bíróság minapi ítélete, amely Bukarestnek juttatta a fekete-tengeri kontinentális talapzat jelentős részét. Bukarest diplomáciai retorzióként nemkívánatos személynek nyilvánította az ukrán nagykövetség katonai attaséját, de Traian Basescu román államfő a napokban minden bizonnyal a kémkedés miatt mondta le korábban betervezett látogatását az ukrán fővárosba.

Nastase bajban van.
Beindulhat a bűnvádi eljárás Adrian Nastase exkormányfő, a román szociáldemokrata párt országos tanácsának elnöke ellen, miután a bukaresti parlament tegnap megvonta a parlamenti képviselő mentelmi jogát. Nastasét pénzmosással, megvesztegetéssel és hivatali hatáskörrel való visszaéléssel gyanúsítják. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.