Újabb BKV-s százmillió tanácsadásra

2009. 03. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húsz céggel kötöttek botrányos, közel százmillió forint értékű szerződéseket a BKV Zrt.-nél tavaly szeptembertől – derült ki a cég hivatalos tájékoztatójából. Eszerint a legtöbb közpénzt két külföldi cégnek fizették ki, elsősorban pénzügyi tanácsadásért. A bermudai székhelyű offshore cégnek, a Dandy Trading Ltd.-nek 2008. október közepe és február eleje között 23,5 millió forintot fizettek ki „a devizapiaci változások várható hatásának elemzésére”, az Everest Capital S. A. nevű, svájci székhelyű cég a gazdasági válságnak „a BKV hitelfelvételi lehetőségeire gyakorolt jövőbeni hatás elemzéséért” kapott 24,5 milliót.
Az Index cikke szerint a BKV-nál az egyre mélyülő gazdasági válság ellenére sem fukarkodtak: formacipő-tanácsadót fogadtak például 780 ezer forintért. A szerződések listáján kiemelt helyen szerepel a BKV „holdingszervezetté alakulásának” feladatai, amelyért annak ellenére fizettek ki 7,8 milliót, hogy azt az MSZP–SZDSZ-es városvezetés is elvetette. Üzleti szervezéshez egy Fazeno nevű betéti társaságot alkalmaztak határozatlan időre, havi 300 ezerért. A Group Moguchi & Peters Kft. csaknem havi egymillióért „válságkommunikál”. A közlekedési cég nagy értékű ingatlanvagyonának értékbecslése százezrekbe került, így hamarosan eladnák a BKV Akácfa utcai székházát és a Stadion-irodaházat is.
A több mint 80 millió forintos adósságállománnyal és évi 20 milliárdos veszteséggel küszködő BKV Zrt. közleménye szerint feladataik hatékony elvégzéséhez elengedhetetlenek a külső szakértők. – A beszerzések törvényes keretek között zajlottak, a szerződések egyenkénti összege nem érte el az 50 milliós közbeszerzési határt, így azokat közvetlenül kötötték – írták.
Ismeretes, a korábbi vezérigazgató, Antal Attila részben a sokmilliárdos tanácsadói szerződésekbe bukott bele, amelyek közül több esetben büntetőeljárás is indult. Kocsis István tavaly szeptembertől hivatalba lépett új vezérigazgató akkor határozott fellépést és a gyanús ügyek kivizsgálását ígérte.
Tarlós István (Fidesz) Demszky Gábor főpolgármestertől vár választ. – Magyarázzák meg, miért szórják vödörrel a pénzt ebben a helyzetben, az adófizetők rovására, mit kaptak valójában, miért folytatják a közműcégek burkolt privatizációját, míg a BKV és lassan a város is a csőd szélén áll – mondta. Vitézy Dávid, a BKV Zrt. felügyelő- bizottsági tagja vizsgálatot követel a grémium következő ülésén.
Közben kiderült az is, hogy a bértárgyalások eredménytelensége miatt rövid figyelmeztető sztrájkot bármikor tarthatnak a BKV buszos szakszervezetei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.