Újabb székelyföldi ígéretek

2009. 03. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia oktatásügyi minisztere szerint pozitív diszkriminációt kell alkalmazni a nemzeti kisebbségek esetében, és meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a magyar diákok idegen nyelvként tanulják a románt. Erről sepsiszentgyörgyi látogatása során nyilatkozott tegnap Ecaterina Andronescu, aki az egészségügyi és idegenforgalmi tárcavezető társaságában folytatott megbeszélést a többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna megye elöljáróival.
A Traian Basescu államfő által a régió gazdasági-infrastrukturális felzárkóztatása érdekében a Székelyföldre küldött politikusok – akárcsak három másik kollégájuk egy héttel ezelőtt Csíkszeredában – jelentős támogatást ígértek a két megyének. Ion Bazac egészségügyi miniszter például Románia egyetlen, szívbetegek rehabilitációját ellátó, Kovászna városában működő kórházának a korszerűsítésére három-, a Fogolyán Kristóf megyei kórház korszerűsítésére pedig egymillió eurót különít el. Őszig Románia valamennyi kórházát az önkormányzatok hatáskörébe utalják. Elena Udrea idegenforgalmi miniszter egyenként tízmillió eurót ígért Hargitának és Kovásznának gyógyközpontok és turisztikai információs központok létrehozására, valamint a borvízforrások korszerűsítésére. A projektek a magyarországi turisták által is sűrűn látogatott Tusnádfürdőt és Parajdot célozzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.