Román félelem a csipes útlevéltől

Heves ellenállásba ütközik Romániában a biometrikus útlevelek bevezetése, az ortodox vallású hívek jelentős része ugyanis a sátánt látja bennük, a politikusok pedig adatvédelmi szempontból aggályosnak tartják az úti okmányokat.

2009. 04. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogszabály-módosítást kért az ortodox egyház a román hatóságoktól a biometrikus útlevelek bevezetése miatt, hogy azok is hozzájussanak ideiglenes utazási okmányhoz, akik lelkiismereti vagy vallási okokból elutasítják a személyi adatokat is tartalmazó elektronikus csipet hordozó dokumentumot. Keleti szomszédunknál január 1-jén láttak neki az új típusú útlevelek gyártásához a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények után hozott uniós direktíva alapján, amely a hamisítás elkerülése és a terrorizmusellenes küzdelem érdekében elrendeli a tulajdonos személyi adatainak és ujjlenyomatának szerepeltetését. A romániai ortodox papság egy része élesen tiltakozik, és a sátán művének tekinti a biometrikus útleveleket, szerintük ugyanis az azonosításhoz szükséges személyi adatokat tartalmazó beépített mikrocsipek segítségével állandó megfigyelés alatt tartható a dokumentum gazdája, ami korlátozza a személyi szabadságot. Hasonlóképpen kifogásolják a konzervatív ortodoxok, hogy az útlevél vonalkódja tartalmaz három pár ellenőrző csíkot, amelyet a számítógép hatos számként olvas le, és mindez összeolvasva az apokalipszis 666-os kombinációját eredményezi. Mivel emiatt nemrég hívek százai tüntettek Bukarestben, az ortodox egyház szent szinódusa tegnap arra kérte a hatóságokat: biztosítsák azok számára is az Európai Unión kívüli utazás lehetőségét, akik a fenti okokból nem kérnek a biometrikus útlevélből. Különben az úti okmány felépítése vitát váltott ki a román felsőház szerdai ülésén is, amelyen a szenátorok végül visszautalták a jogi bizottságnak az útlevél bevezetéséről szóló jogszabályt. Némi meglepetésre éppen egy szociáldemokrata szenátor vetette fel a „sátáni számkombináció” kiiktatásának szükségességét, az RMDSZ-es Frunda György pedig úgy vélekedett, hogy a román hatóságok nincsenek felkészülve a mikrocsipekben tárolt személyes adatok törvénytelen felhasználásának megakadályozására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.