– Egyelőre nem hozható nyilvánosságra, hogy konkrétan mely gyártók termékeiről van szó. Az azonban kiderült az ellenőrzések alkalmával, hogy a tizenkétféle termék közül öt a megengedett határértéknél jóval magasabb arányban tartalmazza az úgynevezett Fusarium gomba által termelt toxinok egyik típusát, a dezoxinivalenolt – mondta el lapunknak a vizsgálatot végző Szegedi Gabonakutató Kft. főosztályvezetője. Mesterházy Ákostól megtudtuk: a Fusarium egy olyan penészgombacsoport, amely jellemzően a gabonákat, kukoricaféléket támadja, s egyidejűleg többféle méreganyagot (toxint) is termel.
*
Ha ez az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségben található meg egy gabonából készült termékben, akkor annak fogyasztása káros következményekkel járhat az emberi egészségre. Mégpedig úgy, hogy legyengíti az immunrendszert, ezáltal táptalajt adva a különféle betegségeknek.
A vizsgálatok során az öt méreganyagot tartalmazó termék közül kettőben a megengedett mennyiség kétszeresét, további három áruféleségben pedig a megengedett határértéknél 15–30 százalékkal több toxint találtak. Az ellenőrzések ugyanakkor még nem zárultak le, mivel létezik a Fusarium gombának egy olyan, szintén gyakorta előforduló, zearalenon nevű toxinja is, amely ösztrogén hatású. A hormonális rendszerben zavarokat okoz, s ezért kisgyermekeknél korai pubertáskori tüneteket válthat ki.
Az egészségkárosító hatás egyik feltétele az, hogy a határérték feletti termékből valaki olyan mennyiséget fogyasszon el, amely meghaladja a toxinok engedélyezett napi felvételi mennyiségét. A Szegedi Gabonakutató Kft. betartva az ilyenkor előírt szolgálati utat, hivatalosan megküldte a vizsgált mintákat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak, ahol már megkezdték a termékek ellenőrzését. Úgy tudjuk, a hivatalos eredményekre jövő hét előtt nem lehet számítani.
Az azonban biztos, hogy a vizsgálaton megbukott termékekért azok gyártója felel, s büntetésként több millió forintot is fizethet, illetve gondoskodnia kell a termék megsemmisítéséről is – figyelmeztetett Mesterházy Ákos. A szakember szerint azért fordulhat elő manapság, hogy az egészségre ártalmas szennyezett élelmiszer kerül a boltok polcaira, mert az ellenőrzés hagy kívánnivalót maga után. Ennek ellenére a hatóságok szerint hazánk élelmiszer-biztonsági rendszere jól működik – állítja Mesterházy Ákos. A szakértő szerint elengedhetetlen a feldolgozóüzemekben, malmokban a szigorúbb önellenőrzés, a termékek nyomon követhetőségének biztosítása. A vásárlóknak pedig azt javasolja: kétség esetén a fogyasztó maga kérjen a gyártótól igazolást arról, tartalmaz-e az áru határérték feletti mennyiségben egészségre ártalmas méreganyagot.
Süth Miklós, az agrártárca szakállamtitkára a Kossuth rádiónak a témában tegnap úgy nyilatkozott: a magyar eredetű áruk 99 százaléka biztonságos, a vizsgálatban megbukott élelmiszerek alapanyagai vélhetőleg külföldről származnak.
Veszélyes gomba. A Fusarium gomba különböző változatai gyakran fertőzik meg a gabonaféléket, a búzát, a kukoricát. De képes elpusztítani a dinnyét, a diófát, a paprikát is.