időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Tatárszentgyörgyön hibáztak a hatóságok?

Pilhál Tamás
2009.05.17. 22:00

Összefoglaló jelentést készített a február 23-án Tatárszentgyörgyön történt kettős gyilkosság körülményeiről és az eljáró hatóságok munkájáról három civil szervezet: a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint az Európai Roma Jogok Központja. Az elemzés szerint súlyos hibákat, mulasztásokat követtek el a rendőrök, a tűzoltók és a mentők is.
A hibák sorozata azzal kezdődött, hogy a helyszínre érkező rendőrök csupán a roma család házában helyszíneltek, nem zárták le a ház környékét. Reggel aztán az egyik családtag telefonon hívta ki újra a rendőröket arra hivatkozva, hogy töltényhüvelyeket találtak. Cs. Csaba mutatott csikkeket és lábnyomokat a háztól távolabb, mire az egyik rendőr állítólag belevizelt a lábnyomba, és közben azt mondta, biztos a család tette oda a töltényeket. A civilek szerint ez a magatartás bűncselekmény elkövetésének gyanúját veti fel.
A jelentés szerint aggályos, hogy a mentők indokolatlanul sokára értek a helyszínre. A jogvédő szervezetek közölték, hogy a tűzoltók is hibáztak, amikor eleinte elektromos zárlat okozta tűzről beszéltek.
Bár bizonyítékokkal nem rendelkeznek, a jogvédők a tegnapi sajtótájékoztatón azt állították: a támadást etnikai indítékból követték el. Mint emlékezetes: a tatárszentgyörgyihez hasonló pécsi kettős gyilkosság gyanúsítottjairól kiderült, maguk is romák.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.