Csaknem kétszázmillió forintos pluszterhet rak a vendéglősök nyakába a kormány forgalmiadó-emelési terve, miszerint júliustól – a tej és a kenyér kivételével – a jelenlegi 20 helyett 25 százalékos áfa terhel minden alapanyagot és szolgáltatást. Márpedig ez végzetes lehet számtalan vállalkozás számára, akik már ma sem képesek legalább nullszaldósra kihozni az elmúlt években visszaesett vendégforgalom és az ezzel párhuzamosan növekvő terhek egyenlegét. Emiatt ezrek kerülhetnek utcára még az idén és tömeges csődökre kell számítani – közölte a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) lapunkkal.
A borús jövőképet gazdasági számításokkal igazoló MVI-tanulmány szerint az 57 ezer hazai vendéglátó vállalkozást különösen érzékenyen érinti majd az áfa tervezett emelése, hiszen ez az a szektor, ahol mind az étel-, mind az italalapanyagok beszerzése jelentős költségként jelentkezik. Mivel az áfaemelés hatására valamennyi napi fogyasztási cikk ára drágulni fog, vajmi keveset javít majd a számlán a tej és a kenyér áfájának 18 százalékra való csökkentése. Ezen alapcikkek beszerzése ugyanis elenyésző a többihez képest egy átlagvendéglő életében, ráadásul annak ellenére, hogy beszerzésük után csupán 18 százaléknyi áfa vonható le, addig a belőlük készült ételek utáni bevételből már 25 százalékos forgalmi adót kell a költségvetésnek befizetni.
Így az emelés legalább 25, de inkább 27-28 százalékkal tetézi majd az éttermesek adóterheit, ami, ha sikerül, legalább a tavalyi, 686735 millió forintos forgalmat produkálni az idén, akkor 185-195 milliónyi pluszköltséget jelenthet – vezeti le az MVI tanulmánya, amely megállapítja: az alapanyagköltségek emelkedése szerényebb választékot, néhol a feketegazdaságból beszerezhető áruk térhódítását eredményezi majd, valamint üzletbezárásokhoz, tömeges munkanélküliséghez vezethet.
A szakértők szerint ugyanis súlyos tévedés fogyasztást terhelő adóként kezelni a szállodai vagy a vendéglői szolgáltatást terhelő áfát, mivel az emelést biztosan nem a vendégek fogják megfizetni, hanem maguk a szolgáltatók. Az elmúlt években a lakosságnak ugyanis egyre kevesebb pénze jutott olyan „luxusra”, mint a vendéglőbe járás, manapság pedig egyre többeknek okoz gondot már az alapvető megélhetés is. Nem lehet ilyenkor árakat emelni – panaszolják az étteremtulajdonosok, akik 2009-re legalább 40 százalékos forgalomvesztéssel számolnak.
Az áfaemelés tehát tovább apasztja majd az egyébként is sok helyütt veszteséges bevételeket, miközben a munkaadók kénytelenek lesznek drasztikusan faragni a költségeken. Mindezt nem ellensúlyozza majd a munkáltatói járulékok csökkentése sem, hiszen a forgalomzuhanást megállítani vagy pótolni biztosan nem tudják – állapítja meg a tanulmány.
Az általános forgalmi adó mértékét 2004 óta többször emelték, miközben a környező országokban éppen a kedvezményes kulcsok bevezetésével segítik a válság miatt térdre kényszerült vállalkozásokat. Hazánk már így is a messze az uniós átlag fölötti áfakulcsot alkalmazza évek óta, s inkább tovább emeli júliustól a forgalmi adót, mintsem élne azzal a Brüsszel által is biztosított lehetőséggel, hogy a magas élőmunka-igényű ágazatokban, mint amilyen a vendéglátás is, a munkahelymegtartás érdekében kedvezményes kulcsot alkalmazzon. Holott több kutatás és hatásvizsgálat alátámasztja, hogy az áfa csökkentése a turizmus területén néhány évig valóban adóbevétel-kiesést jelentene a költségvetés számára, azonban a foglalkoztatásra és a forgalombővülésre gyakorolt hatásai révén később elérnék az állam összesített adóbevételei azt a szintet, ahová a jelenlegi, jóval magasabb kulcs mellett jutnának. Csak közben nem kerülne sok ezer ember állástalanul utcára – jegyzik meg a vendéglősök.
Egymilliárd forintot, a bevallott összeg tízszeresét költhették el Magyar Péterék tavasszal