időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Tudott az olajlopásról a finomító őrsége?

Csibra Tibor
2009.05.21. 22:00

Fény derülhet az üzemi dolgozók, illetve az őrség szerepére is abban a büntetőperben, amelyben a százhalombattai sorozatos olajlopásokat vizsgálja a bíróság. Tegnap első ízben nyilatkoztak az üzem őrzésével, biztonságával megbízott szakemberek.

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott tegnap a Koszi klánként ismert csoport pere a Pest Megyei Bíróságon, ahol e hónapban a társaság 2004–2005-ben elkövetett olajlopásainak ügyét tárgyalják. Bartkó Levente tanácsa első ízben kérdezte ki azt a rendőrtisztet, aki a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) a bűncselekményeket vizsgáló egységet vezette. Rajta kívül nyilatkozott még a Mol Nyrt. százhalombattai telepén szolgáló fegyveres biztonsági őrség parancsnoka, illetve az üzem területére telepített biztonsági berendezések karbantartója is.
Ismert, az említett időszakban derült ki, hogy egy csoport hoszszabb ideig lopta az üzemanyagot az olajfinomítóból. Ennek egy részét tartálykocsikon csempészték ki, majd csővezetéket építettek az egyik vádlott, P. István Ercsiben lévő kamionmosójától az üzemig, és összekapcsolták azt a gyári hálózattal. Óránként 3-4 köbmétert tudtak így lefejteni a vezetékekből, amivel a társaság egyes tagjainak bevallása szerint egy év alatt fejenként 20 millió forintot kerestek.
A nyomozást vezető tisztnek a bíró kilenc témakörben tett volna fel kérdéseket az ügyről, de azokból hétre a tanú nem válaszolhatott, mert államtitoknak minősülnek. Elmondása szerint a csővezetékről egy állampolgári, illetve egy a Moltól érkezett bejelentés alapján értesült a hatóság. A cég máig sem tett büntetőfeljelentést a rendőrségen az őt ért kár miatt.
A bíróság hosszasan kérdezte a Mol fegyveres biztonsági őrségének parancsnokát, aki együtt folytatott vizsgálatot a nyomozókkal, amikor megfigyelték az olajlopásokat. A férfi nem tudott magyarázatot adni arra, hogy az őrség miért nem nézte meg annak az ipari kamerának a felvételeit, amelyik rögzítette az egyik bűncselekményt. Homályban maradt az is, hogy a parancsnok az eset után miért szereltette le a berendezést a helyéről. Mint mondta, nem kapott utasítást arra, hogy a felvételeket megnézze, ezért a tárolásukra szolgáló merevlemezeket egy raktárba szállíttatta. Bartkó bíró utasította a tanút, hogy 15 napon belül tegyen jelentést az adathordozók tartalmáról. A parancsnok ellentmondásosan nyilatkozott arról, hogy az őrség ki szokta-e kapcsolni az olajfinomító telep védelmére alkalmazott infravörös és mikrohullámú riasztórendszert. Abban egyetértett utána nyilatkozó felettesével, hogy csak az üzemi dolgozók közreműködésével lehetett végrehajtani a lopásokat, amelyekben az általa vezetett őrség is részt vehetett. A csoport elfogása után elbocsátották a szolgálatban lévő váltást, ők vádlottként szerepelnek az ügyben. Az őrség tevékeny szerepét megerősítette az a szakember is, aki a biztonsági berendezéseket tartja karban az üzemben. Feltárta, hogy a szolgálat egyszerű módszerekkel tudta manipulálni a jelzőrendszert.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.