időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Kerékpárbatyu

Sashegyi Zsófia
2009.06.26. 22:00

Lezajlottak a nyilvános diplomavédések a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében, ahol június 25-ig tekinthető meg az építész-tervezőművész és a formatervező-művész szakos hallgatók munkáiból rendezett kiállítás.

Neves Ybl-díjas építészek és Ferenczy Noémi-díjas formatervezők előtt védték meg diplomamunkáikat a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének végzősei. Karácsony Tamás Ybl-díjas építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense elnökségével vezetett diplomabizottságban ült többek közt Csíkszentmihályi Péter, Mátrai Péter, Vadas József, Orosz István és Szentpéteri Tibor is.
Az építész-tervezőművész szakos hallgatók – akiknek munkáit elsősorban műszaki szempontból elemezték a diplomabizottság tagjai – a zalaegerszegi médiaközponttól a torockói egyházi ifjúsági központon át az Esztergom belvárosának arculati megújítását célzó tervekig számos hasznos ötletet vonultattak fel. A tervek közt szerepelt a védett építészeti értékei dacára pusztulásra ítélt budaörsi repülőtér megmentését célzó épületlánc is, amely a reptéri funkciók betöltése mellett karakteresen emelné ki a műemlék épületet a városszéli ipari környezetből. A komplexum egy repüléstörténeti múzeumnak is helyet adna, amely a magyar repülés múltjának állítana emléket.
A formatervező-művész szakos hallgatók munkái közül kiemelkedik az az újrahasznosított gumiőrleményből készült, a kevesebb néha több elvét szem előtt tartó utcabútor, amelyet Kodolányi Gábor jegyez. A kissé szokatlan, ám annál praktikusabb, a mountain bike szétszedett állapotban való szállítására alkalmas kerékpárbatyu mellett láthatunk itt a régi hagyomány szerint eljegyzési ajándékként funkcionáló, násfából és papírból készült ékszert is. De az idei diplomaszezonnak hála a dizájn szempontjából meglehetősen elhanyagolt területnek számító temetkezési ipar is gazdagodott egy formatervezett, áttetsző temetkezési urnával.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.