időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Kómavedelésben versengenek a fiatalok

Stefan Lázár
2009.06.20. 22:00

Egyre veszélyesebb méreteket ölt a német fiatalok körében az úgynevezett kómavedelés, amelyben egymással versengve az eszméletlenségig leisszák magukat az ifjak.
A bajorországi Landshut egyik aluljárójában ájulásig berúgott gyerekre leltek a járókelők, a kórházba szállított tizenegy éves fiú nagy mennyiségű vodkát fogyasztott. Az észak-németországi Celle egyik autóbusz-megállójának házikójában pedig a rendőrök egy tizennégy esztendős fiatalra bukkantak, vérének alkoholhányada 4,9 százalékra rúgott. A hannoveri orvostudományi egyetemen csak vérátömlesztéssel sikerült megmenteni az életét.
Pedagógusok, a szociális szervezetek munkatársai, politikusok fokozott aggodalommal figyelik a fiatal generáció új hobbiját, a versenyszerű italozást, amely konkurenciaharcnak megfelelő körülmények között zajlik: az asztal alá inni az ellenlábasokat. „Holott mindenkinek tudnia kellene, az ilyenfajta bámulatot keltő nagyképűsködés életveszélyes” – hangoztatta Alsó-Szászország szociális minisztériumának szóvivője.
A kómavedelés mindeddig homályos hátterének megvilágítását szolgáló vizsgálatok szerint a mérhetetlen alkoholfogyasztás a pubertás elejével kezdődik. Szorosan összefügg a fejlődés problémáival: identitáskeresés, elszakadás a szülőktől, a felnőttek viselkedésformáinak átvétele, szerelmi kapcsolatok. A fiúk kemény alkohollal keresik képességeik határát, rituális tivornyáik sokszor az első szexuális kapcsolattól való félelem áthidalását szolgálják. A lányok inkább unalomból vagy a kockázat hiányos ismeretéből isznak. Szakértők közben a családok felelősségét hangoztatják, rámutatva az alkoholizmus káros következményeire, a balesetveszélyre, az erőszakcselekmények iránti fokozott hajlamra.
A betegbiztosító intézetek is felfigyeltek a kómavedelés kártékony hatásaira, és esetenként 220 euróval támogatják a kórházba került fiatalokkal történő foglalkozást, majd az azt követő csoportos terápiát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.