időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Nem indultak eljárások a csalás ügyében

Hírösszefoglaló
2009.06.18. 22:00

Egyelőre nem indultak eljárások a vasárnapi európai parlamenti választásokon történt csalásokkal kapcsolatban. Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) számos bejelentés érkezett, amelyekben a panaszosok azt kifogásolták: kampánycsendsértő telefonhívásokat kaptak, amelyekben valamelyik pártra történő szavazásra kaptak felszólítást. Ezek közül az egyik a „szélsőségesek” előretörése miatt az MSZP támogatását kérte. A szocialisták érdekében álló telefonhívások végigsöpörtek az országon, tulajdonképpen nincs egyetlen olyan régió sem, amely kimaradt volna a mozgósításból.
Egy másik típusú hívás – erről is több bejelentés érkezett – Dávid Ibolya, illetve egy az övéhez kísértetiesen hasonló hangon megszólaló női hang az MDF támogatására buzdított vasárnap, a kampánycsend ideje alatt. Egyelőre az tűnik valószínűnek, hogy a telefonhívások automatikus rendszereken keresztül érkeztek.
– A Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH) még nem kereste meg az OVB az európai parlamenti választásokon történt törvénysértő automata telefonhívások kivizsgálására – mondta Péterffy Gábor, az NHH kommunikációs igazgatója. Hozzátette, a hivatal kész megvizsgálni a helyzetet, s azt, hogy a telefonhívások mennyiben felelnek meg az elektronikus hírközlési törvényben leírtaknak, illetve sértik-e azokat.
Azt meg lehet állapítani, milyen telefonszámról vagy számokról indították az automatikus hívásokat. Az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) egyelőre nem érkezett olyan feljelentés, amely az európai parlamenti választások alkalmával tapasztalt jogszerűtlenségek kivizsgálását szorgalmazza – tudatta az ORFK.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.