időjárás 15°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Népszerű fenegyerekek

Balogh Roland
2009.06.19. 22:00

Felfüggesztett ortodox pap, a muzulmán világot ostorozó, korábban hithű egyiptomi mozlim, elítélt bűnöző, börtönviselt exkommunista és az EU-t tagadó korábbi bokszoló – néhány jelölt, aki nyártól az Európai Parlament (EP) tagjaként részt vesz a brüsszeli uniós törvényhozás munkájában.

Egyháza felfüggesztette, mégis EP-képviselőnek választották hazájában Mitro Repo finn ortodox atyát, aki egyháza hívőinek alacsony – közel hatvanezres – száma ellenére 71 ezer szavazatot szerzett. A humora miatt népszerű, ám a politikai szerepvállalása miatt reverendájától megválni kényszerülő Repo atya mellett számos – előéletét vagy politikai hitvallását tekintve – kétes életrajzzal rendelkező személy is tagja lesz nyártól a brüsszeli Európai Parlamentnek.
A legvitatottabb életrajzzal az 1964 óta szélsőjobboldali szervezetekben politizáló Andrew Brons rendelkezik, aki a Brit Nemzeti Párt színeiben indult. A bevándorlók inzultálása miatt többször felelősségre vont Brons megválasztását követően megjegyezte: „Megtettem az első lépést, hogy megszabadítsam a briteket az EU diktatúrájától.” Ugyancsak meglepetést okozott a lett Alfreds Rubiks mandátuma. A 73 éves, főleg az orosz ajkú lett kisebbségek által támogatott Harmónia Központ jelöltje az 1990-es évek elején három évet töltött börtönben, mert ellenezte hazája kiválását a Szovjetunióból. Képviselő lett az egyiptomi származású, egykori radikális mozlim nézeteket valló Magdi Cristiano Allam is. Az olasz Kereszténydemokrata Unió színeiben induló Allam tavalyi megkeresztelkedése után heves verbális támadásokat intézett az iszlám ellen.
Az osztrák Szabadságpárt színeiben szerzett képviselői mandátumot Andreas Mölzer, aki pártja törökellenes kampánya dacára már az előző ciklusban is az EU–török integrációs vegyes bizottság tagjaként tevékenykedett. A dán Mozgalom az EU ellen tömörülést pedig például az a Sören Sondergaard képviseli majd, aki 1987-ben a torinói boksz Eb-n bronzérmet szerzett hazájának.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.