Székházügyeket vizsgálnának a szakszervezetek

Postás- és vasutas-szakszervezetek bírósághoz, illetve ügyészséghez fordultak a cégek korábbi székházainak eladása miatt. Szerintük hűtlen kezelés, de legalább a dolgozók érdekeinek megsértése történt az ingatlanok értékesítésekor.

Bákonyi Ádám
2009. 06. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két, a Magyar Posta Zrt.-nél működő szakszervezet is a Fővárosi Bírósághoz fordult annak érdekében, hogy a cég adja ki számukra korábbi székháza, a Krisztina körúton található Postapalota eladásával kapcsolatos szerződéseket. – Eddig hiába kértük a társaságot, az különböző indokokra hivatkozva nem adta oda az ingatlan elidegenítéséről szóló szerződést, esetleges mellékleteinek, illetve módosításainak másolatait – mondta lapunknak Tusz Ferenc. A Kézbesítők Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, kétségeik vannak, hogy az ügylet kifizetődő, vagy egyáltalán indokolt volt-e a posta részéről, a sajtóban megjelent információk legalábbis ennek ellenkezőjére engednek következtetni.
*
A szerződések megtekintésével eloszlathatók lennének a kétségek, vagy ha azok alaposnak bizonyulnának, megtennénk a szükséges büntetőfeljelentést – közölte az érdekvédő, aki szerint székház eladásából a dolgozóknak semmiféle haszna nem származott. A Magyar Posta két éve döntött úgy, hogy „költségtakarékosság” miatt eladja székházát, és inkább havi négyszázezer euróért, azaz csaknem százmillió forintért bérel új központot a Népfürdő utcai Gateway Business Centerben. Mivel a szerződés legalább tíz évre szól, a posta akkori árfolyamon – ami azóta jelentős mértékben emelkedett – számolva is minimum tizenkétmilliárdot költ az ingatlan bérlésére. A postapalotát végül a Wallis Ingatlan – amelynek 2000–2005 között Bajnai Gordon volt a vezérigazgatója – egyik projektcége, a WPR Primus Kft. vehette meg valamivel több, mint – a kiírásban szereplő – négymilliárd forintért. A WPR Primus Kft. egyedüliként nyújtott be ajánlatot a postaszékházra, jóllehet a második tender pályázati dokumentációját rajta kívül még tizenöten vásárolták meg. Első alkalommal ugyancsak egyetlen ajánlat érkezett, ezért akkor a posta indokolás nélkül eredménytelennek nyilvánította a pályázatot.
Panaszt tett az ügyészségen a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) amiatt, hogy a fővárosi VI. kerületi rendőrség nem indított nyomozást a MÁV-székház ügyében tett feljelentése nyomán.
– Hűtlen kezelés elkövetésének vagy kísérletének gyanúja miatt kértem a büntetőeljárás lefolytatását, amit a rendőrség nem talált megalapozottnak – mondta lapunknak Bárány Balázs. A VDSZSZ alelnöke szerint ugyanakkor továbbra is ésszerűtlen, indokolatlan, a rendes gazdálkodás követelményeivel ellentétes, hogy a vasúttársaság eladná saját tulajdonú Andrássy úti székházát, helyette pedig euróban, havi csaknem százmillió forintért, éves szinten több mint egymilliárdért bérelne új központot – további összegekért pedig bútorokat – a Parkway irodaházban. A MÁV egyébként nemrég hosszabbította az Andrássy úti székházra kiírt pályázat beadási határidejét, így május 18. helyett június 17-ig lehet beadni az ajánlatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.