Bizakodás maradt a lekicsinylésből

2009. 07. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gól nélküli döntetlennel, a török Genclerbirligi ellen szombaton zárta az Újpest elleni holnapi Európa-liga selejtező mérkőzésre való felkészülését a Steaua Bukarest. Az 1986-os BEK-győzelemmel, az 1987-es Szuperkupa-diadallal, az 1988-as BEK-döntővel, a 2006-os UEFA-kupa-elődöntővel, 23 bajnoki címmel és 20 kupagyőzelemmel a román labdarúgás legeredményesebb csapata két Bajnokok Ligája-csoportszereplés után csúszott néhány lépcsővel lejjebb. Mi több, az Európa-liga selejtezőjében való részvételi jog is csak a bajnokság utolsó percében került zsebbe, miután a Rapid hazai pályán képtelen volt legyőzni a kiesés ellen küzdő Politehnica Iasi csapatát, s így a Steaua a cseppet sem dicsőséges hatodik helyezésével éppen csak befért a román futball európai keretébe.
A nyár természetesen nem múlt el nyomtalanul a vörös-kékek fölött. A legfontosabb változás a szakvezetésben történt, a kispadon immár az olasz Cristiano Bergodi ül, aki eredményesen dolgozott több román klubcsapatnál, legutóbb éppen azt a Iasit mentette meg, amelyet a bajnokság közepén mindenki biztos kiesőnek tartott. Mindenki kíváncsian várta, hogy a karakteres szakember és az edzőfaló botrányhős, idén előzetes fogságban is ült, azóta azonban európai parlamenti képviselőnek választott klubtulajdonos Gigi Becali között meddig tart a béke. Egyelőre azonban mindenki kitűnő hangulatról beszél, amit elsősorban az ausztriai edzőtáborozás során aratott három győzelem – 3-0 a Celje, 2-0 a Bohemians Praha és 1-0 a Dinamo Zagreb ellen – táplált, amin a CSZKA Szófia elleni 1-2 sem rontott túl sokat. Pedig Bergodi igencsak szűkös körülmények között láthatott munkához, mert a csapathoz a korábban ide-oda kikölcsönzött futballisták mellett mindössze két új játékos – a kétszeres lengyel válogatott középpályás Grzelak és a hatszoros bolgár válogatott csatár Bibiskov – érkezett, miközben Ogararu visszatért az Ajaxhoz, Tiago az Estrella Amadorához, míg Dayro Moreno egyszerűen hallani sem akar többé a Steauáról. A játékosok viszont Bergodi hozzáértéséről és remek partnerségéről áradoznak, a klubtulajdonos pedig fennen hirdeti, hogy amíg szállítja az eredményeket, addig Bergodi azt csinál, amit akar. Ami Becali esetében nagy dolog, tekintve, hogy a korábbi években a mérkőzésenkénti összeállítást is maga szerette jóváhagyni.
A múlt idénybeli szétesőnél ugyan a Steaua picivel talán gyorsabb, szervezettebb játékot mutatott, ám a török kiscsapat elleni főpróba után máris vészharangokat kongat a román sportsajtó. A Tatarusanu – Golanski, Goian, Ghionea, P. Marin – Székely, Bicfalvi, Toja, Ochirosii – Surdu, Kapetanosz összetételű csapat mindöszsze két-három helyzetig jutott, s már nyoma sincs a kezdeti lekezelő, „ki az az Újpest?” típusú reagálásoknak. A kincstári optimizmus ugyan megmaradt, ám a megnyilvánulások átköltöztek a „le kell győznünk a magyarokat, jobbak vagyunk” szintre. Annyi bizonyos, hogy az újpestiek korántsem esélytelenek a jó edzővel, de gyenge kerettel felvonuló Steaua ellen, amelynek hivatalos bemutatására – a soha nem látottként beharangozott lézershow ellenére – és főpróbájára alig 4000 néző volt kíváncsi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.