A bor négyzetmétere

P I N C E J Á R Á SOlaszországban, ha valaki bort akar forgalmazni, beviszi az illetékes hivatalba, ahol majd megkapja a minősítést, illetve a palackozási engedélyt. Regisztrálják egyszer s mindenkorra – dolgozhat. Azután a borászt békén hagyják, de az üzletek polcairól folyamatosan mintát vesznek, és ha valaki megpróbálkozik valami huncutsággal, azt örökre lemossák a színről – mondja tapasztalataira alapozva Kozma Viktor huszonnyolc esztendős szakember.

Mészáros József
2009. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csite megkóstolta

Szentkállai pincészet – olaszrizling, Mindszentkálla, 2008. Aranyló, sárgás színű bor, makulátlanul áttetsző. Illata citromfűre emlékeztet, majd mandula keveredik bele. Tovább levegőztetve virág- és narancshéjillat érződik. Savassága üdítő, ahogy fehér húsú őszibarackra hajazó ízvilága – tropikális, túlérett jegyekkel kiegészítve – is. Sós, fémes-ásványos aromatika is kibontakozik, mely részben a botrytis játéka lehet. A korty közepén azonban feltör és elfed a maligán édessége. A barack héjának kesernyéje is felerősödik, leheletnyi vegetális fűszerességgel. Ez uralja a lecsengést is.
(Csite Norbert, borászati szaklapok borítésze)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.