Páriapalack

Molnár Csaba
2009. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sydneytől százhatvan kilométerre délre fekvő ausztráliai kisváros, Bundanoon lakógyűlése – feltehetően a világon elsőként – betiltotta a palackozott víz árusítását, jelentette az Associated Press (AP). A döntés célja a kiürült PET-palackok jelentette környezeti terhelés csökkentése volt. Az ausztráliai ásványvízipart néhány órával a döntés előtt egy másik, valószínűleg még fájdalmasabb veszteség érte. Új-Dél-Wales államban megtiltották az összes minisztériumnak és állami hivatalnak, hogy palackozott vizet vegyen. Megítélésük szerint ugyanis a palackozott víz vásárlása pénzkidobás és a természeti erőforrások pazarlása. A üveges víz az 1980-as években vált népszerűvé, és mára az üdítőitalok egyenrangú versenytársává lett. Egyre több kutatási eredmény és kritikus vélemény lát azonban napvilágot, amelyek szerint a víz egyszer használatos palackba töltése és szállítása környezetvédelmi szempontból nehezen védhető gyakorlat.

350
olyan ausztráliait egy szobában, akik egyetértettek valamiben, még sohasem láttam – viccelt a bundanooni Jon Dee, aki maga is részt vett a kisváros döntését megelőző kampányban. A palackozott víz elleni tiltakozás évekkel ezelőtt kezdődött a városban, amikor egy sydneyi vállalat bejelentette, hogy ásványvíz-kitermelő üzemet nyit Bundanoonban, majd a felhozott vizet palackozza, és az ország más részeiben értékesíti. A városban a tiltás után is lehet vizet vásárolni, de csak újratölthető, többször használatos üvegben.

60
amerikai, illetve néhány kanadai és angliai városban is megtiltották az utóbbi években, hogy az adófizetők pénzét palackozott vízre költsék, nyilatkozta az AP-nek Deborah Lapidus, az amerikai Láss tovább a palacknál! kampány szervezője, de a vissza nem váltható palackokba töltött vizet még sehol sem tiltották be.

2000-szer
több energiára van szükség egy liter palackozott víz előállításához és eljuttatásához a fogyasztókhoz, mint ugyanennyi csapvízhez, idézte a Pacific Istitute nevű civil szervezet tanulmányát a Discovery Channel honlapja. A kutatásból kiderült, hogy ha helyi ásványvizet vásárolunk, akkor a PET-palack előállítása igényli a legtöbb energiát, míg ha külföldit, akkor erre még a szállítás energiaigénye is rátevődik.

200 milliárd
liter palackozott vizet értékesítettek 2007-ben földünkön. A legértékesebb (vagy inkább legjobban reklámozott) vizeket, amelyeket például a francia Alpok gleccsereiből olvasztanak, a világ végére is exportálják. 6,1 milliárd liter vizet állítanak elő évente a jég olvasztásával kizárólag az Alpok egyik fürdővárosában, Évianban, írja a National Geographic.

116
liter palackozott vizet fogyasztott egy átlagos amerikai 2007-ben, 19-szer többet, mint 1976-ban. Peter Gleick, a Pacific Institute elnöke elmondta, hogy a helyben gyártott víz vásárlásával csökkenthetjük „ökológiai lábnyomunkat”, de még jobban tesszük, ha csomagolás nélküli csapvizet iszunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.