Sukoró: Legyőztük a spanyolokat

Megtörték a csendet a Velencei-tó partjára vigalmi negyedet megálmodó befektetők. Tegnap kiadott közleményükben Joav Blum ügyködéseiről egy szót sem ejtve, arról számoltak be, hogy az építkezést 2010 végén kezdenék el. Spanyolország és Magyarország versenyzett a kitüntető lehetőségért. Mi nyertünk.

Dénes Zoltán
2009. 08. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, immár háttérbe tolnák a sukorói parton mintegy két kilométer hosszan fekvő 70 hektáros területet strómanként megszerezni hivatott Joav Blum személyét a kaszinóvárost megálmodó izraeli–amerikai befektetők. Közleményükben Ronald S. Lauder, az Estée Lauder Group igazgatója arról számolt be, hogy azért választották hazánkat a befektetés helyszínéül, mert központi helyet foglal el Közép-Európában. Hozzátette: „A komplexum a csodálatos Velencei-tó partján fog felépülni. A King’s City a terveknek megfelelően egy egyedülálló zöld környezetben épülne teljes összhangban a környék természeti adottságaival, a tóval, valamint a környező településekkel”. A tervek szerint a King’s City „látványosságai között” szerepelnek majd hotelek, egy hatalmas gyógyfürdő, egy koncert- és egy konferenciaközpont, kereskedelmi plázák, egy kaszinó, egy jégkorcsolyapálya, egy lovaglópálya, egy botanikus kert, egy múzeum, egy vízi- és élménypark, egy sós vizű akvárium, egy kilenclyukú golfpálya, valamint rezidenciák és pihenőapartmanok. Mindezt terveik szerint 275 milliárd forintnyi befektetéssel hoznák létre, s az építkezést 2010 utolsó negyedében kezdenék meg. A King’s City menedzsmentje most is a tervek véglegesítésén dolgozik, s ígérik: amint ez a folyamat lezárul, a terveket megosztják a közvéleménnyel.
A befektetők 2005 óta keresték azt az európai országot, ahol megvalósíthatják ezt a projektet. Végül két ország közül kellett választaniuk, és a magyar gyógyfürdők mellett döntöttek a spanyol napsütéssel szemben – áll a közleményben. Mint írták, a beruházás menedzsmentje tisztában van a helyi lakosok valamennyi félelmével, és tudják, hogy sokan aggódnak a Velencei-tavi Vízisport Iskola jövőjéért, ezért többek közt támogatni kívánják az iskola működését és fejlesztését is, valamint terveik között szerepel egy világversenyek megrendezésére alkalmas evezőspálya kialakítása is. Sőt lehet majd krupiénak is tanulni a befektetők pénzéből, akik összesen 3500 munkahely megteremtését ígérik.
A befektetők közleményükben egy szót sem ejtenek arról, hogy a „fejlesztésre” kiszemelt terület nemhogy a KC Biddig Kft. tulajdonában, de még a cég strómanjaként eljáró Joav Blum nevére sem került. Az ügyészség ugyanis megakasztotta az egész ügyletet, amelynek során a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. két pesti gyümölcsösre – amelyek ugyancsak nincsenek Joav Blum tulajdonában – akarta cserélni a Velencei-tavi területet. Sőt közokirat-hamisítás miatt immár vádat is emeltek Joav Blum ellen, a nagy értékű hűtlen kezelés ügyében pedig még folyik a nyomozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.