Bor és gasztronómia. Asztali örömökben lesz részük azoknak, akik a hét végén Somogyországba látogatnak. Nagyszakácsiban már tegnap kezdetét vette a 17. alkalommal megrendezett háromnapos gasztronómiai találkozó, ma este bordalokkal erősítenek a vendégek a holnapi királyiszakács-versenyre. A Mátyás korát idéző díszletek között felállított kemencéknél ezúttal is csak természetes alapanyagokból készülhetnek az ételek. A győztes jutalma egy óriási fakanál és egy arany pecsétgyűrű lesz. A balatonlellei borászok Villáműző Szent Donáthoz, a szőlőültetvények védőszentjéhez fohászkodnak ma estétől, s tíz napon át kínálják nedűiket az üdülőhely rendezvényterén. A lellei program – amelyen helyi ételkülönlegességek közül is válogathatnak a vendégek – jövő vasárnap borkirálynő-választással zárul.
Nem kell ismét elhalasztani a Balaton-átúszást, a meteorológiai előrejelzés biztató, a víz és a levegő hőfoka is kedvez az erőpróbának – mondta lapunknak Szántó László, a program rendezőbizottságának vezetője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője és a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság első embere ugyanis egybehangzóan javasolta a tóátúszás megrendezését.
Mint megírtuk, a Balaton-átúszásra vállalkozókat szombat reggel 7 órától a révfülöpi sportpályán várják, ahol orvosi vizsgálat után vethetik magukat vízbe. A próbázók egy több mint száz vízi járműből, csónakból, vitorlásból álló, biztonságos úszófolyóson teljesítik az 5,2 kilométeres távot. Aki a tempózás közben elfárad, az az ötven méterenként felsorakozó csónakok vagy vitorlások valamelyikénél pihenhet meg, és erőt gyűjthet a folytatáshoz – tudtuk meg Szántó Lászlótól.