Többszörös hurokban Kolompár Orbán

Gátolni próbálja Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, hogy független könyvvizsgáló tekintse át a szervezet 2007. április–2009. június közötti gazdálkodását. Pár éve éppen egy hasonló vizsgálat nyomán derültek ki az OCÖ korábbi pénzügyi anomáliái, amelyek miatt utóbb Kolompár vádlottá vált.

Joó István
2009. 08. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűzzel-vassal ellenzi az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a törekvést, amelyet a szervezet pénzügyi bizottsága július 31-én 6:1 arányban határozatban is megfogalmazott, nevezetesen, hogy független könyvvizsgáló cég kutassa végig a mostani OCÖ-ciklus gazdálkodási dokumentumait. Előzőleg megírtuk: a Kolompár ellen a VI–VII. Kerületi Ügyészség „jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás és számvitel rendjének megsértése” miatt emelt vádat. A büntetőügy a roma önkormányzat 2003–2005 közötti pénzügyeivel függ össze.
– Kabarévá alázta a pénzügyi bizottság múlt pénteki ülését az oda ellátogató Kolompár Orbán – közölte Rácz Tamás, az OCÖ szóban forgó bizottságának tagja. A jobboldali Lungo Drom cigányszervezet frakciójához tartozó képviselő elmondta, a meg nem hívott roma vezető önkényesen félbeszakíttatta az ülést, és magával cipelte a bizottsági elnököt, Daróczi Sándornét és egy bizottsági tagot, hogy külön is győzködje őket. Ám a testület – Kolompár baloldali pártjához tartozó – elnöke nem tagadta meg álláspontját, miszerint pártatlan ellenőrzés kell, ragaszkodott eredeti kezdeményezéséhez.
Lapunk szert tett a levélre, melyet az OCÖ jogértelmezési kérésére a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal illetékese írt. Danka Ferenc, a monitoring főosztály vezetője – hangsúlyozottan nem kötelező jogi iránymutatásként – azt fejtegette: a pénzügyi bizottságnak nem tiszte, hogy független könyvvizsgálót bízzon meg; szerinte az ilyen feladatokat az OCÖ által kötelezően alkalmazott belső ellenőrnek és könyvvizsgálónak kell végeznie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.