Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Célkeresztben a korrupció

2009. 09. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határidős kölcsöntartozásai miatt Bulgária a legveszélyeztetettebb ország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kelet-Európában, és még az év végéig külső finanszírozásra szorul. Az ország gazdasága az idén 7, míg jövőre 2,5 százalékkal csökken. Ennek legfőbb oka a fogyasztás 6,3 és az ipari termelés 9,8 százalékos csökkenése.
A fentiekkel szemben Bulgária új pénzügyminisztere és egyben kormányfőhelyettese, Szimeon Djankov optimistán nyilatkozott. Első sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy az IMF szakértőivel átvilágítják az ország gazdaságát, és amennyiben szükséges, a jövő év márciusában külső finanszírozáshoz folyamodnak. A minap ugyanakkor egy burgaszi befektetési konferencián már azt nyilatkozta, Bulgária a jövő év április-májusára ki fog lábalni a válságból.
A határátkelők és vámparancsnokságok kontrolljának bevezetése az első intézkedése volt, majd megszorításokat vezetett be az 1,25 milliárd eurónyi költségvetési hiány csökkentésére. Többfrontos küzdelmet kezdett a korrupció és a szürkegazdaság felszámolására, és Brüsszel bizalmának visszaszerzésére az 500 millió eurónyi befagyasztott pénzalap felszabadítása érdekében. A határ menti ellenőrzések súlyos hiányosságokat tártak fel. „A szürkegazdaság nem 10, hanem 90 százalék” – jelentette ki a pénzügyminiszter. A folyamatos ellenőrzések révén a vámbevételek 250 millió, de akár 500 millió euróval növelhetők. A központi bürokrácia csökkentése érdekében bezárnak 24 állami ügynökséget. Moratóriumot hirdettek a kiemelt állami beruházásokra. A gazdasági helyzet függvényében vesz részt Szófia az Oroszországgal közös energetikai beruházásokban is. A válság áldozatául eshet a tervezett atomerőmű, a Déli Áramlatra azonban rábólintott Boriszov.
A következő évben az uniós elvárásoknak megfelelően emelik a cigaretta és az üzleti szférának biztosított áram jövedéki adóját. Az idei 9 százalékos emelés után jövőre a munkabérekkel együtt befagyasztják a nyugdíjakat. A járulékok 2 százalékkal csökkennek, és a 2011–2013 időszakban évente további eggyel. A forgalmi adó 5 százalékos csökkenését június 15-ig eldöntik a gazdaság teljesítményének függvényében. A közvetlen adókhoz nem nyúlnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.