Jenson Button célba érhet

Bár csak két hét múlva, Abu-Dzabiban zárul az idei Forma–1-es szezon, valójában már a hét végi Brazil Nagydíjon, Interlagosban lemehet a függöny. Jenson Button ezt nem is bánná, mert akkor vasárnap este ő lenne az F–1 történetének harmincegyedik világbajnoka.

2009. 10. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jenson Button az előzetesen lesajnált, de mint kiderült, igen jól megkonstruált Brawnnal az első hét futamból hatot megnyert, s mire a vetélytársak is eszméltek, úgy tűnik, már el is késtek. Mert igaz ugyan, hogy a brit pilóta a szezon második felében már a pódiumra is csak egyszer állhatott ki – Monzában második volt –, az apró pontokat is megbecsülve szépen lépeget a világbajnoki cím felé. Két futammal a vége előtt tizennégy ponttal vezet csapattársa, Rubens Barrichello, tizenhattal pedig Sebastian Vettel (Red Bull) előtt. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben Button Interlagosban dobogós lesz, máris extra nagyságú pezsgőt bonthat. Ám akkor is világbajnok, ha csak a negyedik vagy ötödik helyen fut be, de Barrichello nem győz; hatodik vagy hetedik lesz, míg a brazil legfeljebb harmadik és a német nem nyer; nyolcadikként ér célba, de csapattársa legjobb esetben negyedik, míg Vettel legfeljebb har-
madik; nem szerez pontot, de Barrichello nem végez előbb az ötödik helynél, Vettel pedig a harmadiknál.
Mégse mondhatjuk, hogy ilyen pozícióból már nem lehet elbukni a világbajnoki címet, mert a „technikai sportokban bármi megeshet” szlogennek nagy igazsága van, és a példáért nem is kell messzire viszszamenni az időben, csupán két évet. 2007-ben két futammal a vége előtt tizenkét ponttal vezetett Fernando Alonso, tizenhéttel Kimi Räikkönen előtt, mégis a finnt koronázták meg. Ebből most a bevallása szerint az esélytelenek nyugalmával készülő Vettel is erőt meríthet, aki legutóbb győzött Szuzukában – a Japán Nagydíjon Barrichello két, Button mindössze egy pontot kapart össze –, ráadásul az időjósok által a hét végére várt hűvösebb idő kedvez a Red Bullnak, ellentétben a Brawnnal.
„Sebastian szerint rajtam és Rubensen van a nyomás, de szerintem mindhármunkon ugyanakkora a teher. A világbajnoki címért harcolunk, nekem és Sebastiannak ez az első ilyen alkalom, és talán Rubensnek is. Olyasmi a tét, ami sokkal nagyszerűbb dolog annál, mint amit eddig valaha is elértünk” – fogalmazott fennkölten Jenson Button, hozzátéve, hogy tegnap reggel azért mosolyogva ébredt. A kérdés persze az, hogy ki nevet a végén.
A konstruktőrök versenyében ugyanakkor bátran állíthatjuk, hogy a Brawn GP itt már nem veszíthet, mert Ross Brawn csapata 35,5 ponttal szerzett többet a Red Bullnál; s ha Vettel és Mark Webber két kettős győzelmet is aratna harminchat pontért, Button és Barrichello együtt csak összekapar felet. De gyanítjuk, ebben az esetben siralomház lenne a világbajnok főhadiszállása.

A vb állása. Pilóták: 1. Jenson Button (brit, Brawn GP) 85, 2. Rubens Barrichello (brazil, Brawn GP) 71, 3. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 69, 4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 51,5, 5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 45, 6. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 43. Csapatok: 1. Brawn GP 156, 2. Red Bull 120,5, 3. Ferrari 67, 4. McLaren-Mercedes 65, 5. Toyota 54,5, 6. Williams 34,5.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.