Egy hónappal ezelőtt már lebukott 250 hektoliternyi bor vizsgálati mintájával Vincze Béla egri sztárborász. Erről a tételről akkor azt állította, hogy más borászatoktól vette át. A Népszabadság viszont tegnap arról számolt be, hogy a mesterborásznál az Országos Borminősítési Intézet (OBI) más tételeket is hamisítottnak talált. Az OBI vizsgálata egyaránt talált glicerintöbbletet a Vincze-pincészetben, de olyan borokban is, amelyek már kereskedelmi forgalomba kerültek. Egyebek mellett több 2005-ös évjáratú Vincze-borban is, vagyis abból az évjáratból, amikor a szakember elnyerte az Év borásza címet. Ráadásul Kocsi Emília, az igazgatóság helyettes vezetője az újságnak elmondta, hogy minden esetben szintetikusan előállított glicerinnel próbálták a bort testesebbé tenni.
Simon József, az Egri Hegyközség elnöke lesújtónak nevezte a hírt. Elmondása szerint amint megkapják az OBI-tól az erről szóló határozatokat, összehívják a hegyközség választmányát, amely dönt az ilyenkor kiszabható szankciókról. A szabály szerint ilyen súlyos esetben a maximális három évre tilthatják el Vinczét az „egri” név használatától. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közel egy hónappal ezelőtti vizsgálat idején az OBI már bezáratta a pincészetet, s nyilván a megfelelő pénzbüntetést is kiszabja. Sérelmezte, hogy az első esettel ellentétben a hegyközség ezúttal csak az újságból értesült a borminősítő vizsgálat eredményeiről. Márpedig a törvény szerint a borminősítő igazgatóságnak a pincészettel egy időben kell értesítenie a hegyközséget, amit nem tett meg, hanem a sajtóhoz fordult.
Vincze Béla ügyével kapcsolatban a hegyközség elnöke kitért arra is, hogy amennyiben a sajtó folytatja a hisztériakeltést ezzel az „egyedi esettel kapcsolatban”, s továbbra is általánosságban beszélnek arról, hogy az egriek glicerinnel javítják boraikat, akkor öt-hat ezer család megélhetését sodorják veszélybe, s mintegy húszezer munkahely szűnhet meg. Hozzátette: mindenkinek meg kell értenie, hogy nem az egri borászok hamisítanak, hanem egy borász használt megengedhetetlen eszközöket. Feltételezése szerint a borász megfelelési kényszerből hamisított, mivel a fogyasztók etalonként néznek a mediterrán típusú borokra, amelyek az egrieknél testesebbek, s több csersavat (tannint) tartalmaznak. A lebukott borász glicerin hozzáadásával akarta elérni ezt a hatást az egyébként kellemes, gyümölcsös és kevesebb tannint tartalmazó egri borokkal.

Magyar Péter testvérének portálja teliben tolja a Pride-ot és Karácsonyt