Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bosszúra készül a Balkán kokainkirálya

Szreten Jocics, alvilági nevén Amszterdami Joca az egyik leghíresebb szerb maffiózó, a Balkán kokainkirályaként ismert. 1993-ban Hollandiában gyilkosságért ítélték el, de megszökött börtönéből, majd sokáig bujdosott. Európa számos országában keresték.

2009. 11. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgrád központi börtönében folyik Szreten Jocics pere, akit a „legnagyobb balkáni narkófőnöknek” és a „legveszélyesebb élő szerbnek tartanak”. A vád ellene, hogy 1995-ben ötvenezer német márka ellenében megbízást adott alvilági vetélytársának megöletésére. A bírósági eljárás során azt vallotta, hogy Bulgáriában – ahova a szerbiai igazságszolgáltatás elől menekült – biztonságban volt, mert az elhárítás oltalma alatt állt. Elmondása szerint fő védnökei Bojko Boriszov Bulgária jelenlegi miniszterelnöke, akkori rendőrfőnök és Nikolaj Gigov, a Lokomotiv labdarúgóklub tulajdonosai voltak. A szerb bíróság diplomáciai csatornákon keresztül idézte Belgrádba tanúskodni a bolgár miniszterelnököt, de jogi szakértők szerint a politikus nem fog megjelenni a szerb fővárosban, esetleg videón keresztül tesz tanúvallomást, ha időközben a bíróság nem változtatja meg álláspontját.
Szreten Jocicsot 1993-ban Hollandiában gyilkosságért ítélték el, de megszökött börtönéből, majd sokáig bujdosott, Európa számos országában keresték. Szófiában tartóztatták le 2002-ben a holland rendőrség kérésére, akkoriban Bojko Boriszov volt a bolgár rendőrség főparancsnoka, aki személyesen irányította a bűnöző letartóztatását és kiadatását. Az akkori vád szerint Jocics a holland főügyész meggyilkolását tervezte. Bizonyítékok hiányában felmentették, de kiszolgáltatták Szerbiának, ahol más ügyben nyomoztak ellene. A belgrádi bíróság 250 ezer euró óvadék ellenében szabadlábra helyezte.
A kokainkirályt ez év áprilisában tartóztatták le újra Belgrádban, Szlobodan Milosevics exdiktátor villájában élt. Számos gyilkosság mellett őt tartják az Ivo Pukanic horvát újságíró elleni merénylet egyik fő szervezőjének. A szerb szervek szerint 1,5 millió eurót fizetett a profi bérgyilkosnak, Zselko Milovanovicsnak, hogy végezzen Pukaniccsal. Valószínűleg Jocics letartóztatását legfelsőbb szinten döntötték el Belgrádban, s ezzel az illetékesek kitették magukat a boszszú veszélyének.
A belgrádi Blic napilap szerint a szerb maffia ebben az évben több városban, Valevóban, Paléban, Sabacban tervezte megölni a szerb igazságügyi minisztert, Sznezsana Malovicsot. Bosszút akartak állni, amiért törvényjavaslatot terjesztett elő a bűnözésből származó vagyonok elkobzására. A megbízó maga Szreten Jocics volt, de a banda tagjait letartóztatták, mielőtt merényletüket véghezvitték volna. Az alvilágnak az sem tetszett, hogy az igazságügyi miniszter együttműködést szorgalmazott a szomszédos országokkal a szervezett bűnözés elleni közös fellépés érdekében, javasolta a bírák és ügyészek újraválasztását, az igazságszolgáltatás megtisztítását a maffiától. A megfélemlítés ellenére Sznezsana Malovics kijelentette, hogy nem mond le a szervezett bűnözés elleni harcról, az igazságszolgáltatás megreformálásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.