Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Bűnözők az unió kapujában

Az Europol a szervezett bűnözés 2009. évi tevékenységéről készült jelentésben megállapítja, hogy az európai határok megnyitásának nyertesei nemcsak a polgárok és a törvényes üzleti élet szereplői, hanem bizonyos mértékig a szervezett bűnözés is.

2009. 11. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzés öt bűnözői európai központot jelöl meg: észak-nyugati, Hollandiával és Belgiummal; északkeleti, amelyben a balti államok és Oroszország játszanak központi szerepet; délnyugati, Olaszország központi szerepével és délkeleti, amely Ázsia és Európa között helyezkedik el, ahol a Fekete-tenger és annak víziközlekedési útvonalai lehetőséget biztosítanak a legális kereskedelem, de egyben a szervezett bűnözés számára is. A heroin forgalmazását török bűnözői csoportok szervezik gyakran bolgár közreműködőkkel. A jelentés szerint a bolgár és szerb szervezett bűnözésnek kulcsszerepe van a szintetikus kábítószerek szállításában a Közel-Kelet és Ázsia egyes részei felé. A jelentés rámutat, a Bulgáriában tartózkodó nigériai bűnöző elemek pedig az olaszországi nigériai bandákkal tartanak kapcsolatot, és kokainnal látják el az olasz piacot. A bűnözői piacon Bulgária a szintetikus kábítószerek, hamis euró forgalmazásában és hitelkártyákkal való visszaélésben játszik főszerepet.
Az EU felé irányuló illegális tevékenységet, főleg ember- és cigarettacsempészetet Ukrajnában és Moldovában szervezik, egyben tranzitútvonalat jelentenek a kokainnak az „északi úton” az unió felé. A balkáni államok, Albánia, Szerbia, Koszovó, Montenegró és Macedónia az embercsempészetben működnek közre, illetve a kokain, a cigaretta, a szintetikus kábítószerek, a hamis euró forgalmazásában és a fegyvercsempészetben vesznek részt. A jelentés szerint Törökországot az embercsempészet, a heroin szállítása, a szintetikus kábítószerek forgalmazása jellemzi, illetve a kokain terjesztése a Közel-Keleten.
A heroin regionális terjesztését Délkelet-Európában albán bűnözői csoportok tartják kézben, ugyanúgy Albánia gyűjtő- és közlekedési csomópontja a heroin terjesztésének az EU felé. A cigaretta csempészetét Ukrajna, Moldova és a balkáni államok Szerbiában, Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában és Montenegróban szervezik, amelyet Közel-Keleten állítanak elő, illetve a legálisan előállított dohányárut irányítják a feketepiacok felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.