Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Harc a szófiai vezetésben

A bulgáriai jobboldali pártok követelik a bolgár köztársasági elnök lemondatását. A bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov kompromisszumos javaslatot tett az államfőnek: kérjen bocsánatot az új kabinet bírálataiért. Georgi Parvanov azonban csak a választókat követné meg.

2009. 11. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a köztársasági elnök azt nyilatkozta, hogy ahelyett, hogy az alvilággal számolna le az új kabinet, kizárólag Szergej Sztanisev korábbi miniszterelnök ellen harcol. Az elnök az új kormány megalakulása után is azonnal bírálni kezdte annak politikáját. A kormányfő sem hagyta válasz nélkül a támadásokat, azóta a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak.
Boriszov azonban a vélt rossz nemzetközi visszhang miatt nem szívesen mondatná le a köztársasági elnököt. A bolgár alkotmány szerint az alkotmánybíróság akkor hagyja jóvá a lemondatást, ha bebizonyosodik az árulás vagy az alkotmány megsértése. Erre azonban csekély az esély, az ezzel tisztában levő államfő azóta kijelentette, hogy csak a választóitól hajlandó bocsánatot kérni. A jobboldali miniszterelnök és a köztársasági elnök közötti újabb feszültséget az váltotta ki, hogy az új bolgár kormány vissza akarta hívni törökországi és washingtoni nagykövetét, mert szabálytalanságokat tártak fel a július 5-i parlamenti választások lebonyolítása során. Parvanov azonban megtagadta a visszahívás aláírását. A miniszterelnök egyik kijelentése az európai szocialistáknál is kiverte a biztosítékot: „Nagy hiba, hogy egy párt, amely korábban gyilkolt, nincs betiltva.” Az európai szocialisták elnöke, Poul Nyrup Rasmussen kérte a bolgár kormányzatot, hogy tartsa magát a kormányzás demokratikus formáihoz, védje meg a politikai pluralizmust és a demokratikus jogokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.