Kevés a baktérium

Minden harmadik tejföl kifogásolható, a bolti forgalomban kapható krémes tejkészítményekben ugyanakkor nem találtak egészségre káros összetevőket a Teszt Plussz fogyasztóvédelmi magazin szakértői abban a vizsgálatban, amelynek során huszonötféle poharas tejfölt vettek górcső alá.

2009. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizikai-kémiai és mikrobiológiai vizsgálatnak, valamint érzékszervi ellenőrzésnek vetették alá a magyarországi boltokban kapható, poharas kiszerelésű, 20 százalékos névleges zsírtartalmú tejfölöket a Teszt Plussz elnevezésű fogyasztóvédelmi magazin szakértői. Az öszszesen huszonötféle tejföl a legkeresettebb márkák és a kereskedelmi láncok saját néven forgalmazott portékái közül kerültek ki, a vizsgálatokat a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. kutató- és minősítő laboratóriuma végezte. A tegnap ismertetett eredményekből kiderült, hogy a boltokban kapható tejfölök alapvetően megfelelnek a Magyar élelmiszerkönyv által előírt fizikai-kémiai követelményeknek, ugyanakkor a termékek 36 százalékánál az úgynevezett élő tejsavbaktérium-szám eltér az előírt értékektől. Mindez alapvetően befolyásolja a tejtermék ízét és illatát, így, ha az más, mint a törvényben előírt érték, a minőség kifogásolható.
A Teszt Plussz magazin által az ország más-más régióiból és több kereskedelmi láncból beszerzett 25 poharas tejfölből kilencben ez a baktériumszám nem érte el grammonként a minimum egymilliós példányszámot. Ezen termékek ugyan nem károsak az emberi egészségre, azonban a gyártók mégis számíthatnak a hatóság büntetésére. Ennek összegét azonban az agrártárca élelmiszer- és takarmányfelügyeleti osztályának vezetője, Deák Ferenc tegnap nem tudta megmondani. A tejsavbaktériumok száma miatt kifogásolt termékek név szerint a Bakony tejföl, a CBA, a Spar S-Budget, valamint a Tesco és a Cora saját márkás tejfölei. E két utóbbi teljesített egyébként a leggyengébben az érzékszervi vizsgálatok során is. A 25 mintából további hétnek az állománya nem bizonyult megfelelőnek, szerkezetük ugyanis csomós, lisztes és az előírtnál lazább volt, három tejföl esetében pedig jellegtelen, vagy termékidegen ízt állapítottak meg.
– Az élelmiszer-biztonsági szakemberek az idén a tervek szerint mintegy 600 tejtermékmintát vizsgálnak meg a gyártóknál, és mintegy 400-at a kereskedelemben, mikrobiológiai vizsgálatoknak pedig 140 tejtermékmintát vetnek alá – közölte Deák Ferenc, hozzátéve: a mostani vizsgálatoknak nincs köze ahhoz a celldömölki ügyhöz, amelyben a gyanú szerint a gyártó tejzsír helyett pálmaolajjal dúsította a tejfölöket. A pálmaolajjal való hamisítási ügyben jelenleg is nyomoz a hatóság több gyártónál, eddig tonnányi alapanyagot és félkész terméket semmisítettek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.