Fizikai-kémiai és mikrobiológiai vizsgálatnak, valamint érzékszervi ellenőrzésnek vetették alá a magyarországi boltokban kapható, poharas kiszerelésű, 20 százalékos névleges zsírtartalmú tejfölöket a Teszt Plussz elnevezésű fogyasztóvédelmi magazin szakértői. Az öszszesen huszonötféle tejföl a legkeresettebb márkák és a kereskedelmi láncok saját néven forgalmazott portékái közül kerültek ki, a vizsgálatokat a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. kutató- és minősítő laboratóriuma végezte. A tegnap ismertetett eredményekből kiderült, hogy a boltokban kapható tejfölök alapvetően megfelelnek a Magyar élelmiszerkönyv által előírt fizikai-kémiai követelményeknek, ugyanakkor a termékek 36 százalékánál az úgynevezett élő tejsavbaktérium-szám eltér az előírt értékektől. Mindez alapvetően befolyásolja a tejtermék ízét és illatát, így, ha az más, mint a törvényben előírt érték, a minőség kifogásolható.
A Teszt Plussz magazin által az ország más-más régióiból és több kereskedelmi láncból beszerzett 25 poharas tejfölből kilencben ez a baktériumszám nem érte el grammonként a minimum egymilliós példányszámot. Ezen termékek ugyan nem károsak az emberi egészségre, azonban a gyártók mégis számíthatnak a hatóság büntetésére. Ennek összegét azonban az agrártárca élelmiszer- és takarmányfelügyeleti osztályának vezetője, Deák Ferenc tegnap nem tudta megmondani. A tejsavbaktériumok száma miatt kifogásolt termékek név szerint a Bakony tejföl, a CBA, a Spar S-Budget, valamint a Tesco és a Cora saját márkás tejfölei. E két utóbbi teljesített egyébként a leggyengébben az érzékszervi vizsgálatok során is. A 25 mintából további hétnek az állománya nem bizonyult megfelelőnek, szerkezetük ugyanis csomós, lisztes és az előírtnál lazább volt, három tejföl esetében pedig jellegtelen, vagy termékidegen ízt állapítottak meg.
– Az élelmiszer-biztonsági szakemberek az idén a tervek szerint mintegy 600 tejtermékmintát vizsgálnak meg a gyártóknál, és mintegy 400-at a kereskedelemben, mikrobiológiai vizsgálatoknak pedig 140 tejtermékmintát vetnek alá – közölte Deák Ferenc, hozzátéve: a mostani vizsgálatoknak nincs köze ahhoz a celldömölki ügyhöz, amelyben a gyanú szerint a gyártó tejzsír helyett pálmaolajjal dúsította a tejfölöket. A pálmaolajjal való hamisítási ügyben jelenleg is nyomoz a hatóság több gyártónál, eddig tonnányi alapanyagot és félkész terméket semmisítettek meg.
Orbán Viktor bejelentést tett a kereskedelmi kamarával való együttműködésről