Összeszedetten, dekoncentráltan

A győztes és a vesztes fél vezetőedzője is visszafogottan formált véleményt a vasárnapi Videoton–Debrecen (3-0) magyar bajnoki rangadó után, pedig a magyar átlagot jelentőségében és színvonalában is felülmúló mérkőzésnek számos tanulsága akadt, az NB I-en túlmutatóan is. Erwin Koeman szövetségi kapitány, sőt a stábjából egyetlen szakember sem érezte kötelességének, hogy személyesen megtekintse a találkozót, amelyen pedig a válogatott keret több játékosa is pályára lépett.

2009. 11. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Herczeg Andrásnak nem sikerült felráznia a Debrecent a fehérvári vendégjátékra. Sem előtte, sem alatta. Ahogy Dombi Tibor is elismerte, egyetlen ember sem akadt, aki magával ragadta volna a csapatot.
– Volt már rossz meccsünk az idényben, de mindig akadt egy-két játékos, aki egy-egy villanással kisegítette a többieket. Nem akarok mély elemzésbe bocsátkozni, egyszerűen tűz nélkül, formán kívül futballoztunk – mondta a középpályás.
A vezetőedző valamivel enyhébb kifejezést használt, szerinte dekoncentrált volt a Loki. Ezt az első félidő zárójelenetével igyekezett érzékeltetni. A DVSC végezhetett el sarokrúgást, ám az idő szorításában kisszögletet választott, azt kockáztatva, hogy a bíró időközben berekeszti a játékot. Majd a jelenet és vele a hiba ismét megismétlődött, s ekkor már nem maradt idő a folytatásra.
– Az első félidő kiegyenlített volt, de sokkal kevesebb helyzetet dolgoztunk ki, mint általában. A második félidőben jobb volt a Videoton – ismerte el Herczeg András.
Általános vélemény, hogy a Bajnokok Ligája után nehéz úgymond felpörögni az NB I-re, másrészt viszont – a kupát nem számítva – a szezon eddigi tizennyolc mérkőzésén beleférhet egy-egy gyengébb teljesítmény. Mentségként felhozható, hogy a hét végén a Lyon is súlyos, 4-1-es vereséget szenvedett a Nice vendégeként, a Fiorentina pedig otthonában kapott ki 1-0-ra a Napolitól. Minderre így reagált a debreceni szakvezető:
– Nem szeretnénk a BL mögé bújni. A játékosok már többször bizonyították, hogy helyén van a szívük. Annál viszont többről van szó, mint hogy ma nem ment a csapatnak. Tavaly mi kaptuk a legkevesebb gólt az NB I-ben, amit idén nem tudunk megvalósítani.
Herczeg András arra már nem tért ki, hogy Polekszics vagy a védelem lelkén szárad-e inkább a sok beszedett gól. A következő meccsek majd eldöntik, hogy kivel elégedetlen. Sok idő mindenesetre nincs a tépelődésre, holnap a Mezőkövesd elleni kupavisszavágó, pénteken az újabb bajnoki rangadó következik, ezúttal az Újpest ellen, s már készülhet is Firenzébe a csapat.
Mezey György értékelése rímel a kollégájáéra:
– Arra számítottam, hogy ez a remek csapat, a Debrecen mentálisan kicsit fáradtabb lesz. Kulcsfontosságú volt, hogy az utóbbi időben több nagy csatát megvívott vendégek a döntő pillanatokban nem tudtak kellően koncentrálni. Kifejezetten összeszedettek voltunk, fontos győzelmet arattunk, de semmi esetre sem szeretnék többet mondani annál, amit mindenki lát, mi vagyunk a bajnoki cím egyik esélyesei.
Mármint Erwin Koeman kivételével. A szövetségi kapitány, sőt a stábjából senki sem tette tiszteletét vasárnap Fehérváron. Ezt Orbán Viktor – mint a felcsúti Puskás-akadémia alapítója – éles hangon szóvá is tette a Videoton honlapjának nyilatkozva:
– Fájlalom, hogy a szövetségi kapitányt nem láttam. Továbbra sem érzem azt, hogy a válogatott jó kezekben lenne. Egész egyszerűen méltatlan, hogy egy ilyen rangadón nincsenek itt azok, akiknek egyébként az a dolguk, hogy a legjobb magyar játékosokból álló magyar válogatottat összeállítsák.
Vitára okot adó a vélemény. Bár Mezey György az érdeklődésünkre hozzátette: mindenki hasonlóan gondolkozik a magyar labdarúgásban. Ismét persze a szövetséget leszámítva. Amelynek elnöke, Kisteleki István példátlan módon a világbajnoki selejtezősorozat közepette hosszabbította meg Erwin Koeman szerződését. Egy magyar kapitány nyilván nem tehetné meg, hogy tudomást se vegyen az NB I-ről.
A Debrecenben öt kerettag (Bodnár, Szélesi, Mészáros, Varga és Rudolf) játszik, a Videotonban is akad egy (Horváth), s a vasárnapi produkciója, illetve a válogatott sokszor lyukas védelme alapján Lipták is számításba jöhetne. Hogy helyes és indokolt-e Erwin Koeman magatartása, azt döntsék el a szakemberek. A felvetés mindenesetre jogos.

Aczél Zoltán marad. Az Észak-Magyarország című lapra hivatkozva a boon.hu tegnap azt közölte, hogy Aczél Zoltán marad a DVTK vezetőedzője. A tréner a szombati, Paks elleni 0-0 után ajánlotta fel a lemondását, amit Nagy Béla, a diósgyőri klubot működtető gazdasági társaság ügyvezetője egyből nem fogadott el. Kettejük tegnapi megbeszélése után mégis Aczél marad a jelenleg a tizenötödik, tehát kieső helyen álló csapat edzője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.