Egy uniós szabály szerint jövő év végétől nem kerülhet a polcokra olyan baromfihús sem, amelyben az emberre veszélytelen szalmonellafajt mutatják ki. Emiatt a baromfitermelők újabb jelentős technológiai beruházásokra kényszerülhetnek. Ugyanakkor a termelők szerint mindez csak a régi tagországok újabb piacszerzési akciója lehet. Lapunk megkeresésére Tóth József, a Magyar Baromfitermelő Alföldi Egyesületének elnöke is azon véleményének adott hangot, hogy az unió gazdagabbik fele feltételezhetően ezzel igyekszik megtizedelni a kelet-európai, „újonnan” csatlakozott országok baromfiállományát. Nem tagadva, hogy a szalmonellabaktérium előfordul a hazai baromfiban – miként az unió bármely tagországában is ez a helyzet –, a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy e baktériumnak is több mint kétezer variánsa él környezetünkben. Ezekből kettőről mondhatjuk ki azt, hogy veszélyt jelenthetnek az emberre, ráadásul csakis akkor, ha nyersen esszük meg a fertőzött csirkehúst. A baktérium elterjedtségével kapcsolatos legfrissebb híreket sem tartotta pontosnak a gazdálkodó, mivel meglátása szerint már nagyon sok termelő felújította a telepét, hiszen az életben maradás csak az előírások teljesítésével lehetséges.
Tekintettel arra, hogy a baromfitenyésztést, -feldolgozást a takarmánygyártástól a végtermékig ellenőrzik, nehezen lehet mást gondolni, minthogy e mostani hercehurca is egy az unióban alkalmazott szokásos piacszabályozó eszközök közül – mondta az alföldi egyesület elnöke. Feltételezése szerint emiatt a közösség keleti felén a baromfitartó telepek nagy része tönkremegy. Ugyanakkor – tette hozzá – inkább az a bosszantó, hogy a magyar tenyésztőket sújtó uniós jogszabályokat a hazánkat képviselő politikusok is tudomásul veszik, sőt megszavazzák. De ettől függetlenül a hazai termelők folyamatosan igyekeznek megfelelni az elvárásoknak, s ezért még az utóbbi időkben is jelentős fejlesztéseket vittek véghez, ezért is furcsa az ötven-hetven százalékos fertőzöttségről szóló hír – mondta Tóth József, aki egyúttal a Délbaromfi Délalföldi Baromfitermelők Szövetkezet ügyvezető igazgatója is. Tájékoztatása szerint a negyven termelőt összefogó szövetkezet – amely 10-11 baromfitelepet működtet – az elmúlt időszakban egymilliárd forintos fejlesztésbe kezdett, csak azért, hogy a legutóbbi környezetvédelmi előírásoknak megfeleljenek. A baromfiárak a válság miatt alacsony szintre zuhantak vissza, ezért a tenyésztők többsége veszteséges lesz. Ilyen körülmények között – tette hozzá a szakértő – igen nehéz, leginkább lehetetlen előteremteni újabb forrásokat arra, hogy további, az unió által követelt technológiai fejlesztéseket vigyenek véghez. Bár pályázati lehetőségek vannak, a szükséges önrészt szinte lehetetlen előteremteni.

Jó hírek érkeztek Parajdról: a vendégeket hamarosan a megszokott élmény várja