időjárás 21°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Szlovákia lépéselőnyben

Pataky István
2009.11.21. 23:00

Jövő héten érkezik Pozsonyba a velencei bizottság háromtagú küldöttsége, hogy a szlovák külügyminisztérium kezdeményezésére megvizsgálja: összhangban van-e a szlovák államnyelvtörvény a nemzetközi normákkal és az ország nemzetközi kötelezettségeivel. A belga, holland és olasz nemzetközi és alkotmányjogi szakértői csoport magyar kérdésfelvetést nem fog vizsgálni Pozsonyban.

Slota nem kap fizetést. Berényi József, a szlovák parlament emberi és kisebbségi jogok bizottságának elnöke azért kezdeményezte Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezére esetében a képviselői fizetés és járulékok kifizetésének felfüggesztését, mert igazolatlanul hiányzott a bizottság négy egymás követő üléséről. „A házszabály szerint ilyen esetben a képviselő nem jogosult a bérre, ezért kértem a nemzeti tanács hivatalvezetőjét, hogy tartsa vissza Slota fizetését”. Berényi döntését Pavol Paska házelnök tudomásul vette. (N. S.)


Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke sajnálatosnak tartja, hogy számára érthetetlen okok miatt a magyar kormány nem fogalmazott meg kérdéseket a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatban a velencei bizottságnál (az Európa Tanács jogi tanácsadó szervezete – a szerk.) a szakértői csoport kinevezéséig, később pedig már nem volt erre lehetőség.
Az MKP elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, reméli, a szlovák külügyminisztérium lehetővé teszi a párt parlamenti képviselőinek, hogy találkozzanak a küldöttséggel, hogy a kiegészítő kérdéseket, amelyek a kisebbségi nyelvek védelmére vonatkozó nemzetközi dokumentumokból indulnak ki, tolmácsolhassák a szakértői csoportnak. A pártelnök ugyanakkor tudatában van annak, hogy a velencei bizottsághoz az egyes államok, illetve azok kormányai fordulhatnak hivatalos kérdéssel, de bízik abban, konkrét felvetéseiket ettől függetlenül figyelembe veszik majd a szakértők. Balázs Péter külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a külügyi tárca szakértőkkel egyeztetett az Európa Tanács jogi tanácsadó szervezetéhez intézendő magyar kérdés lehetőségéről, de – mint kiderült – csak a vitatott jogszabályt kezdeményező állam, azaz a nyelvtörvény esetében Szlovákia fordulhat a bizottsághoz. A diplomácia vezetője azt nem említette, a kormány miért nem fogalmazta meg időben kérdését a velencei bizottságnak.
A szlovák kulturális minisztérium közben elküldte már az államnyelvtörvény végrehajtásához készített módszertani útmutatóját az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségi főbiztosának. Berényi József, az MKP általános elnökhelyettese, aki a szlovák parlament emberi és kisebbségi jogok bizottságának az elnöke, csak nem hivatalos úton értesült erről, s úgy tudja, a dokumentum még Szlovákiában sem volt tárcaközi egyeztetésen, annak ellenére, hogy a tervek szerint kormányhatározatként kívánják csatolni a törvényhez, hogy aztán január elsejétől már büntethető legyen a jogszabály megszegése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.