Wallishoz vezető fővárosi szálak

Okirat-hamisítás, csalás megalapozott gyanúja és más bűncselekmények elkövetésének lehetősége miatt a legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz a budapesti gyógyfürdők beléptetőrendszerének közbeszerzése ügyében. Bár a korábban a Bajnai Gordon vezette Wallishoz köthető cégek pályázati visszaélését az önkormányzati közszolgáltató tagadja, az ellenzék szerint az újabb botránysorozat rámutat: az MSZP–SZDSZ-es városvezetés pénzszivattyúként működteti a közszolgáltatókat.

2009. 11. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétmilliárd forintot költ a főváros gyógyfürdőinek beléptetőrendszerére, amelyet két év leforgása alatt úgy szerzett meg a Wallis közeli Navigátor Zrt. nevű cég, hogy előbb súlyos közbeszerzési szabálytalanság miatt kizárták az eljárásból, majd végül megvásárolta azt a Vilati Zrt.-t, amely feltételezhetően szintén visszaéléssel nyerte el az üzletet – hangsúlyozta György István, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese annak indoklásaként, hogy a BKV-s ügyek után miért fordulnak ismét a legfőbb ügyészhez. Emlékeztetett: hetekkel ezelőtt a Rác fürdő beruházásánál a fővárosi önkormányzat vagyonvesztése miatt tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen.
– Most vélhetően ismét egy olyan eljárásról van szó, amelyben irányított módon – bűncselekményt is megvalósítva – azok az emberek jutnak üzlethez és szerződéshez, akikkel ezt korábban már leegyeztették – fűzte hozzá.
A Fidesz adatai szerint 2007 novemberében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. megbízásából a Wallis közeli Navigátor Zrt. komplett ajánlatot adott a gyógyfürdők beléptetőrendszerére: a kialakítást nettó 600 millió forintért, az üzemeltetést pedig havi hétmillióért végezték volna. – Ki is írták a pályázatot, ám azt a közbeszerzési döntőbizottság megsemmisítette, mert kiderült: a kiírást éppen az utóbb kizárt Navigátor alkalmazottja készítette el. A következő, 2008-as pályázatról műszaki és jogi alkalmatlanságra hivatkozva a jelentkező három céget kizárták, közöttük a Vilati Zrt.-t, melyet ennek ellenére idén márciusban meghívtak az újabb, immár hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásra. Végül a cégjegyzék szerint szintén wallisos háttérrel rendelkező Vilatit hozták ki nyertesként. A 2009. június 25-i szerződést már a Navigátor vezetője írta alá, de hivatalosan csak egy nappal később vásárolták meg a nyertes céget – emelte ki György István. Megjegyezte: a birtokukban lévő dokumentumok szerint a Vilati Zrt.-nek két pályázati anyaga volt, gyanújuk szerint egyikből valaki vagy valakik 22 oldalt kicseréltek. Az ellenzéki politikus szerint ha ezeket a lapokat utóbb cserélték ki, akkor az okirat-hamisításnak és csalásnak minősül, és más bűncselekmények gyanúja is felvethető.
A BGYH Zrt. lapunk megkeresésére nem szolgált magyarázattal, hivatalos közleményükben minden alapot nélkülözőnek nevezték, hogy bűncselekmény történt volna. – Nem született olyan döntés, amely mögött ne állna közbeszerzési döntőbizottsági kontroll, így a jogsértés kizárt, a nyertes pályázat említett lapjainak cseréjéről pedig nincs tudomásuk – állították, egyben megfenyegették az ellenzéki pártot: felvetéseikre meg kívánják tenni a szükséges és lehetséges jogi lépéseket.
Ismert, a Fidesz többször is egyértelművé tette: már csak a nyomozó hatóságokban bízik. Az ellenzék szerint csak az eddig napvilágot látott töredéknyi dokumentum is alátámasztja azt a gyanút, hogy nem egyedi esetekről van szó. Már tavaly jelezték: az SZDSZ-es Demszky Gábor főpolgármester és az MSZP-s helyettese, Hagyó Miklós által vezetett fővárosi önkormányzatban a pártirányítás alá vont közszolgáltató cégek valódi pénzszivattyúként működnek, nemcsak a BKV-nál, a gyógyfürdőknél, hanem egész Budapesten.
Steiner Pál, a fővárosi koalícióból kilépőfélben lévő MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a Fidesz és az SZDSZ akadályozza, hogy a fővárosi cégek átláthatók legyenek. Azt is közölte: mindenkinek felelőssége van abban, hogy hibássá vált a rendszer, a szocialisták éppen ezért akarnak transzparenciát. – Sajnos, egyedül maradtunk – hangoztatta a napokban Steiner Pál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.