időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Ideológiamentesen loptak Auschwitzban

Hírösszefoglaló
2009.12.31. 23:00

Nem neonácik, hanem nyereségvágytól vezérelt tolvajok lopták el az egykori auschwitzi koncentrációs tábor bejáratánál lévő, vasból készült „Arbeit macht frei” (a munka szabaddá tesz) feliratot – közölte tegnap a lengyel rendőrség. A hírhedt náci jelmondatot három darabra vágva az ország északi felében, egy erdőbe rejtve találták meg, az ügyön dolgozó több mint ötven nyomozó a tetteseket is elfogta – írta az AFP. Öt, 20 és 39 év közötti férfit vettek őrizetbe Gdyniában, illetve Wloclawekben, mindannyiukat Krakkóba vitték kihallgatni.
Ismeretes, az öt méter hosszú feliratot pénteken reggelre vitték el az egykori haláltábor bejárata fölül. A hatóságok 30 ezer eurós (8,2 millió forint) jutalmat ígértek a nyomravezetőnek. A távirati iroda az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióra hivatkozva úgy értesült, hogy a lopást egy „megszállott gyűjtő” megbízásából követték el. A hivatalosan meg nem erősített információ szerint a megrendelés az interneten keresztül zajlott. Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum vezetősége a hét végén ideiglenesen másolattal pótolta az eredeti feliratot, amelyet restaurálása után hamarosan visszatesznek a helyére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.