Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Kolompár Orbán bonyolódó ügyei

Napokkal ezelőtt nagy menynyiségű iratot fogalt le és szállított el az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) székházából a Kecskeméti Városi Ügyészség – értesült lapunk. Közben egy másik hamis bizonylatolási ügyben Kolompár Orbán szervezete, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) Nógrád megyei elnöke is gyanúsítottá vált.

Joó István
2009. 12. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás – úgy tudjuk, Kolompár Orbán ezen bűncselekménye miatt keresték fel az ügyészség emberei az OCÖ Dohány utcai székházát. (Ugyanakkor Kolompár Orbánt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, számvitel rendjének megsértésével és – újabban – az európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével is vádolják.) A büntetőper november 16-án kezdődött.
Annyi bizonyos, nem iskolai papírgyűjtés volt a székházunkban, bár az elszállított iratmennyiség alapján ezt is lehetett volna feltételezni – mondta érdeklődésünkre ifj. Bogdán János szóvivő. Megerősítette: a dokumentumok lefoglalása nem valamely új ügy kezdetét, hanem az OCÖ-elnök bírósági szakaszban lévő eljárásának folytatását jelzi. Amint korábban már megírtuk, Kolompár 2004 őszén, három szakaszban összesen ötmillió-hetvenezer forintot utalványozott ki magának, méghozzá előlegként, elszámolási kötelezettséggel.
*
Az összeggel sosem számolt el, illetve azt soha nem fizette vissza. Kolompár Orbán a tárgyaláson azt állította, maga sem érti, miért volt a bizonylatokra ráírva, hogy „elszámolásra”, neki ezzel az Országos Cigány Önkormányzat csak kölcsönöket fizetett vissza.
Az igazság pillanata egyébként hatványozottan késhet, miután a büntetőper tárgyalását november 24-én februárig elnapolták. Amennyiben ugyanis tavaszig nem lesz ítélethirdetés, Kolompár Orbán ismét mentelmi jogot élvezhet egy időre, legalábbis, ha az általa vezetett MCF–Roma Összefogás elnevezésű etnikai kispárt öszszegyűjti az elegendő kopogtatócédulát a parlamenti választásra. Ismert, hogy Kolompár idén májusban maga is elindult az európai parlamenti választáson, és bár csúfos kudarcot vallott, jelöltségéből következő mentelmi joga okán fél évvel eltolták az első bírósági tárgyalását.
Ettől függetlenül e hét szerdán újabb erőpróba vár az Országos Cigány Önkormányzat elnökére, aki hol többséget, hol csak kisebbséget tudhat maga mögött a képviselő-testületben. Az Országos Cigány Önkormányzat holnaputáni közgyűlésén ugyanis a költségvetésről kellene szavazni. Értesülésünk szerint az OCÖ pénzügyi bizottságának elnöke, Daróczi Sándorné az ülés előtt lemond, tiltakozván a roma önkormányzat mindmáig kétes pénzügyei miatt. Tudnivaló: Kolompár öt vádlott-társának egyike az OCÖ jelenlegi hivatalvezetője, Offenmüllerné Bozó Krisztina is.
Megtudtuk: a nyomozó hatóság immár gyanúsítottként kezeli Rácz Dezsőt, az MCF Nógrád megyei elnökét. Alapos a gyanú, hogy Rácz nógrádmegyeri helyi szervezeténél, valamint helyi cigány kisebbségi önkormányzatánál valótlan bizonylatokkal próbálták igazolni, hogy mire költötték a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Közalapítvány pályázati pénzét 2008-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.