Lelket simogató érmek Nagy Titinek

V Í V Á S

2009. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállt az idő a magyar vívásban, és nem csak azért, mert a hazai szövetség internetes honlapján a nyitó oldal még mindig a 2011-es vb-pályázatunk, holott ezt már elbuktuk Cataniával szemben. Azt is felhozhatjuk, hogy a Láng sportcsarnokban zajló országos bajnokságon a női párbajtőrcsapatok versenyében tegnap több mint tíz év után lépett újra pástra a hatszoros világbajnok Horváth Mariann. A szakág első igazi világklaszszisa 41 évesen debreceni barátnőivel állt össze egyszeri alkalomra, a buli kedvéért, és szemmel láthatóan az sem rontott a hangulatukon, hogy a Vasas ellen nem volt esélyük. No persze eleve nem is lehetett, hiszen az angyalföldieknél vív jelenlegi legjobbunk, a világranglistán negyedik Szász Emese, valamint a jövő nagy ígéretének számító Izsó Katalin is. Ők ketten egyéniben a felső ágon voltak, az ugyancsak válogatott Takács Emesével együtt, de a döntőbe egyikük sem jutott be.
Ugyanis kétszeres olimpiai bajnokunk, Nagy Tímea is visszapörgette az idő kerekét. Miután tavaly lecsúszott az ötkarikás játékokról, gyakorlatilag leállt, s most is úgy tervezte, hogy csak a csapatversenybe száll be, a Honvédot segíteni. De aztán benevezett az egyénibe is, és milyen jól tette: a 16 között éppen ő verte ki Takácsot (12-4), az elődöntőben pedig Izsót (15-12). S a döntőt a már ugyancsak régi motorosnak számító Tóth Hajnalkával vívta. A BVSC versenyzője egyéniben volt már vb-3. és Eb-2., stabil válogatott, magyar bajnok azonban most lett először, miután 9-8-ra verte Nagyot. Ám az ezüstérmes sem volt elkeseredve: „Úgy számoltam, ahhoz, hogy négybe kerüljek, mindenképpen meg kell vernem egy jelenlegi válogatottat, ami az esetemben már nem egyszerű feladat. Éppen ezért nem gondoltam volna, hogy eddig eljutok. Az semmiképpen sem lett volna reális, ha idén én nyerem meg a magyar bajnokságot, és az ezüstnek is nagyon örülök, simogatja a lelkemet” – fogalmazott Nagy Tímea. Kihagyhatatlan volt a kérdés hozzá: esetleg jövőre megcélozza-e az Eb-t, és az elviccelt válaszban az is sokat mondó, hogy kategorikus „nem” nem hangzott el.
Férfi egyéniben általános elképedésre az U23-as Európa-bajnok Hanczvikkel Márk (Balaton) nyert, pedig nem volt könnyű útja: az Eb-címvédő és vb-ezüstérmes csapatunk két tagját, Boczkó Gábort és Somfai Pétert is ki kellett ejtenie. Tegnap aztán helyreállt a papírforma, de az lett volna a szenzáció, ha nem így történik. A Honvéd csapata Boczkó és Somfai mellett Imre Gézával, valamint a reaktivált 2007-es egyéni világbajnok Kulcsár Krisztiánnal elméletileg erősebb az Európa-bajnok gárdánknál, az ob-t illő volt megnyernie. A női döntőben a BVSC 45-38-ra verte a Vasast; így Tóth Hajnalkának remek hétvégéje volt, Nagy „Titinek” pedig még egy bronz simogathatta a lelkét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.