Őstermelői piac Máriaremetén

Máriaremetén kéthetente, havonta őstermelők és hazai feldolgozók gyűlnek össze, hogy kizárólag honi zöldségüket, gyümölcsüket, egyéb portékájukat kínálják a fővárosiaknak. Az árak nem elrugaszkodottak, a minőség is elsőrangú. A meghitt kis piac visszacsempész egy darabkát a régmúlt idők hangulatából: az árusok és a rendszeresen visszatérő vevők ismerik és tisztelik egymást, az eladók nem pusztán üzletet kötnek, beszélgetnek és főzési-felhasználási tanácsokat is adnak vásárlóiknak.

Velkei Tamás
2009. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér bab: 600 forint/kg
Tarkabab: 500 forint/kg
Napraforgómag: 100 forint/kg
Dióbél: 1400 forint/kg
Mák: 800 forint/kg
Lencse: 500 forint/kg
Cékla: 120 forint/kg
Sütőtök: 140 forint/kg
Fokhagyma: 1000 forint/kg
Kelkáposzta: 150 forint/kg
Sárgarépa: 150 forint/kg
Burgonya: 150-300 forint/kg
Zeller: 150 forint/kg
Tojás: 30 forint/db
Akác- és hársméz: 1350 forint/950 g
Házi túró: 1000 forint/kg.


Hatalmas magyar trikolórt lobogtat a fagyos decemberi szél a máriaremetei templomkert mögötti alkalmi piacon. Szilágyi Zsolt főszervező elmondja, télen és a nyári szabadságok ideje alatt havonta egyszer tartanak piacnapot, egyébként kéthetente vásárolhatnak az emberek a kizárólag hazai árut kínáló vásárban. Van miből válogatni: a zöldségtől a termelői mézen, sajton, boron át a hústermékekig, fenyőfáig mindent megtalál egy helyen a vevő. Az árusoknak nem kell helypénzt fizetniük, cserébe annyi a szervezők kérése, hogy a többi piac árainál ne kínálják portékájukat drágábban.
A tér közepén egy sátor alatt asszonyok serénykednek: kóstolót kínálnak a vásárlóknak, majd útba igazítják őket, hogy a megízlelt terméket merre találják. A kolbászt a tatabányai Palatin Kft. hozza hűtőkocsival, a kínált „katona” ízletes, náluk kezdem a vásárlást. Árulnak mangalicából készült termékeket is, az eladók pedig folyamatosan szorgoskodnak. A mangalicaszalonna kilója ezerötszáz forint, a kolozsvárié 1800, az angolszalonnáért kétezer-négyszáz forintot kérnek. Egy férfi sonkát, kolbászt, szalonnát is vesz, azt mondja, mindig idejár, most kicsit több terméket vásárolt, mert beteg feleségének viszi.
De más finomságok is kaphatók a piacon: a Pátyról érkezett Koppány a mangalica mellett szürkemarhából és bivalyból készült kolbásszal csalogatja a vásárlókat. Asztalukon kapható szajmóka is (mint megtudom, egyes helyeken gömböcnek hívják), ami a mangalica vakbelébe töltött szürkemarha vastag szalámi. Ennek kilója 3900, a mangalica páros kolbászé 3600 forint. Bivalyból készült terméket még nem ettem, gyorsan a kosaramba kerül egy kis rúd kolbász. – Van-e még a szeleteltből, mert otthon már megettük, amit az imént vettem? – lép az eladóhoz egy középkorú hölgy, és boldogan nyugtázza, hogy a szalámiból maradt még két csomaggal.
Visszatérek a kóstolóhoz: a savanyított erdei gomba igen ízletes. A terméket az aggteleki Koltay házaspár állítja elő. Pultjukon somból, kökényből, bodzából, galagonyából és csipkéből főzött, tartósítószer-mentes lekvárok sorakoznak, a 230 grammos kiszerelésért kilencszáz forintot kérnek. Az erdei gombákat (vargánya, róka, őzláb) nemcsak savanyúságnak teszik el (azok 370 ml-es üvegeiért kétezer-egyszázat kérnek), hanem szárított formában is kínálják. Ebből teszek kosaramba, és a gomba mellé nemcsak a felhasználási javaslatot, de még receptötleteket is kapok a szívélyes termelőktől.
– Vegye meg, drága uram, ez örökre eltart! – kínálja kézzel készített, gyönyörű terítőit egy erdélyi idős asszony a bejárathoz közel; de Hargita megyéből érkeztek a szalmafonat karácsonyi díszeket árulók is.
Érdről hozzák a kézzel, csak gyümölcsökből és magvakból előállított édességeket, mellettük Pilisszentivánban sütött házi pékárut kínálnak. A lajosmizsei Cserényi méhészet standjánál két nyugdíjas- korú hölgy vásárol. Mondják, a közeli idősek otthonából jöttek, s minden alkalommal kilátogatnak a vásárba, hogy vegyenek a fiúktól az aranysárga édesítőből. A két törzsvásárló a méz mellé karácsonyi ajándékként egy-egy mézeskalács szívet is kap.
A kellemes karácsonyi muzsika hangjaira tokaji aszút kóstolok, igen ízletes, mellettük szűrt házi barna és világos sör kapható. Szarka János Zsolt sajtjai „csak” két hétig állnak el, nem véletlenül: ősi recept alapján, tartósítószer nélkül készülnek. A hozzáadott alkotóelemek között csak túrót, vajat, sót, borsot és szódabikarbónát találhatunk a kaporral, fokhagymával, lilahagymával és egyéb finomságokkal ízesített sajtokban. Egy középkorú házaspár érkezik a pulthoz, korábban is vettek már Szarka úr termékeiből, így ezúttal is kétfélét vásároltak. Megkóstolva a sajtot, állíthatom: megéri az 1850 forintot kilogrammja.
Mellettük forralt bort és sült gesztenyét kínálnak cserkész fiúk, és a piac centrumában tűz pattog: az átfagyott vásárlók itt melegedhetnek fel.
A zöldségeseknél is nagy az érdeklődés (bár amint azt több termelőtől is megtudom, máskor jóval nagyobb a forgalom, bizonyára a hirtelen jött kemény hideg riaszthatott el sokakat). – A felvásárlók, a kereskedők sokkal többet kaszálnak a zöldségen, mint maga a termelő – mondja a Kecskemétről érkezett Asztalos Csaba, amikor arról érdeklődöm, megéri-e Bács-Kiskunból a fővárosba szállítani az árut. – Amit itt kapunk, friss, egészséges, az áruk is kedvező, de akkor sem a multiknál vennénk a kétes eredetű termékeket, ha itt ugyanannyit, netán többet kérnének, mint a nagy láncoknál – csatlakozik Gyurkovics Gizella a beszélgetéshez, aki éppen pirospaprikát vásárol. (Mondja, szegedi létére is Asztalosék paprikája mellett voksol, mert az „íze és a színe is fantasztikus”, így megéri az ezerháromszáz forintot a fél kiló fűszer.) Leszögezi: támogatnunk kellene a magyar gazdákat, hogy lássák értelmét annak, amivel foglalkoznak. Egyetért vele a termelő is, aki szerint nem pár ezer forintos támogatást kellene a kormánynak adni, hanem piacot. – Hadd termeljünk és áruljunk! – üzeni Asztalos Csaba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.