Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Perek sorozata bolgár szocialisták ellen

Bulgáriában bizonyítékkal tudják alátámasztani a régi hatalom képviselőinek törvénysértéseit, ezért nagyszabású persorozat indult. Az előző, a cár és Szergej Sztanisev vezette kormányok három miniszterével szemben még a karácsonyi ünnepek előtt vádat emelnek.

2009. 12. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az említett hármas a korábbi földművelésügyi miniszter Valeri Cvetanov, katonai kollégája a cári kormányból Veszelin Bliznakov, és a korábbi belügyminiszter-helyettes, a szocialista Raif Musztafa – tudta meg a bolgár Sztandart napilap. Utóbbit vesztegetéssel, Bliznakovot pedig azzal gyanúsítják, hogy a Bozsuriste repülőteret apartmanokra cserélte. Cvetanov, a Hármas Koalíció földművelésügyi minisztere a gyanú szerint Sztefan Jurukovval, az Erdőgazdasági Ügynökség igazgatójával 35 előnytelen szerződést kötött állami földek cseréjére.
A napokban a volt védelmi miniszter ügye is napvilágra került. Nikola Conev az államot megkárosító előnytelen szerződéseket kötött közel 1,7 milliárd forint értékben. A bolgár szocialista párt elnöke és annak vezetőségi tagja, a korábbi miniszterelnök, Szergej Sztanisev és a korábbi szociális miniszter, Emilia Maszlarova mentelmi jogát is felfüggesztették. Az előzőnél a maffiaellenes bizottság titkos jelentéseinek illetéktelen kezekbe juttatásáért kell felelnie, míg a szociális minisztert korrupció és hivatali hatalommal való visszaélés vádjával, több mint 2,5 milliárd forintnyi közpénz hűtlen kezeléséért állítják bíróság elé. Szorul a hurok Sztanisev volt gazdasági és energiaügyi minisztere, Rumen Ovcsarov körül is a 2006. évi előnytelen gázszerződéskötések miatt.
Az előző – szocialista, cári párt és a török liberális kisebbségi párt – többségű bolgár parlament képviselői, hogy elkerüljék a 2009. évi nyári választások utáni új jobboldali kormány által kezdeményezett felelősségre vonásokat, amnesztiát hirdettek maguknak. Azzal indokolták, hogy Bulgáriában a rendszerváltás óta nem volt amnesztia. Az Európai Unió nyomására az új jobboldali kormány még nyáron elkezdte az előző kormányhoz kötődő személyek elleni vizsgálatokat.
Kiderült, hogy a jelenlegi jobboldali kormány három képviselője is egykori besúgó. Bozsidar Dimitrov tárca nélküli miniszterről ez kinevezésekor is köztudott volt, továbbá Kraszimir Kosztov külügyminiszter-helyettesről és Pavlin Dimitrov belügyminiszter-helyettesről derült ki, hogy tagja volt a hálózatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.