Vincze Béla tagadja a hamisítás vádját

Egységes álláspontot képvisel a borásztársadalom Vincze Béla – állítólagos – borhamisításával kapcsolatban. A termelők úgy vélik: érthetetlen, miként került ki az Országos Borminősítő Intézetből az egri borász mintáinak elemzése, ha még nincs végleges döntés az ügyben. Eközben azt hangoztatják, hogy a glicerin nem veszélyes az emberi szervezetre. A neves borászok azt is nehezményezik, hogy az állam nem képviseli jobban a magyar borok érdekeit, s szeretnék tudni, hová kerülnek azok a forintok, amelyeket a Bormarketing számlájára fizetnek be.

Velkei Tamás
2009. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg szünetel a sajtó tájékoztatása – mondta Szőke János, az Országos Borminősítő Intézetet (OBI) igazgatóhelyettese megkeresésünkre. Arra szerettünk volna választ kapni, hogy – jogerős végzés híján – miként kerülhetett ki az OBI-ból a Vincze Béla neve alatt forgalomba hozott, illetve az általa forgalmazott borok glicerintartalmára vonatkozó eredmény. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy az egri borász esetében mért-e az intézet első alkalommal glicerintartalmat. Az elutasító választ követően pár hetet vártunk, talán csitulnak a kedélyek, és feloldja a hivatal a hírzárlatot, ám a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (amely alá az OBI tartozik) sajtószóvivője, Harka Zoltán ismételten és kategorikusan elhárította a válaszadást.
Ismert: az OBI állítása szerint a Vincze Borászat hat palack eredetvédett egri bikavért küldött be az igazgatósághoz azért, hogy adjanak ki forgalombahozatali engedélyt a mintával megegyező, 250 hektoliternyi, a pincészetben tárolt borra. Ugyanakkor később nem találták a megjelölt tételt a borász egri pincéjében. A Központi Borminősítő Igazgatóság (KBI) októberben nemcsak a Vincze-pincészetből beküldött mintákban, hanem olyan borokban is talált glicerintöbbletet, amelyek már kereskedelmi forgalomba kerültek.
Vincze Béla visszautasítja a borhamisítás vádját, és fellebbez a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH) alá tartozó KBI elmarasztaló döntése ellen – erről közleményben tájékoztatott. Az egri borász néhány bevizsgált boráról ugyanis az igazgatóság azt állítja, hogy a természetesnél több mint kétszer annyi glicerint találtak a beküldött mintákban. Az erről szóló dokumentumokat november 9-én kapta készhez Vincze, aki ezzel egy időben döntött úgy, hogy szakértők segítségével védi meg borászata jó hírnevét.
Közlése szerint a Vincze Borászat Kft. a határozat átvétele után azonnal értesítette valamennyi forgalmazóját, hogy a hatóság szerint kifogásolt módon készített borait vegyék le a boltok polcairól. Azt is ígérte, hogy minden forgalmazójának megtéríti az ügyből adódó kárát. Vincze Béla bízik benne, hogy a jogorvoslat megnyugtató eredményt hoz számára.
A soproni borász, Taschner István arra panaszkodott, olyan fokú hírzárlatot rendeltek el az ügyben, ami nem teszi lehetővé, hogy érdemben véleményezze Vincze esetét. – Egyelőre mindenki sötétben tapogatózik, az viszont megérné egy per tárgyát, hogyan kerülhetett nyilvánosság elé a nem végleges vizsgálati eredmény – akár igaz, akár nem – vállalkozott a kommentárra Takler Ferenc. A szekszárdi borász hozzátette: nem érti, miért csak Vincze Béla borában vizsgálták a glicerintartalmat, hiszen az egri gazdát tisztességes embernek ismerte meg, akinek az élete nem a csalásról és hazugságról szól. Ezért érvelt a Pannon Bormíves Céhben is Vincze mellett, ám véleményével kisebbségben maradt, s a céh felfüggesztette az egri gazda tagságát.
– A tűzzel játszanak, akik ezt a folyamatot elindították, egyébként is: a glicerin minden borban megtalálható természetes formában – szögezte le Kaló Imre szomolyai borász. Utóbbi tényt név nélkül az OBI egyik munkatársa is elismerte lapunknak. Az is érdekes, hogy nem exportra szánt termékben keresett az intézet glicerint; lapunk kérésére – átolvasva borainak korábbi vizsgálati eredményeit – ugyanezt furcsállta idősebb Szepsy István mádi termelő is. A Tokaj vidéki borász szerint „rengeteg furcsa dolog” történik az ágazatban, de érdemben nem tudott nyilatkozni Vincze Béla esetével kapcsolatban, noha sajnálkozott a történtek miatt.
– A glicerint legfőképpen ott használják, ahol nem jól termelik a szőlőt. Vincze Béla pincéje viszont tele van, és csak egy kiló szőlőt termel egy tőkén – mondta Kaló Imre. Szerinte a megvádolt termelő képes annyi bort előállítani, amennyit forgalomba hoz; az egyik legnagyobb szőlőbirtokos és ültetvényei a legszebbek közé tartoznak a vidéken, ötven hektár ültetvény tulajdonosa. – Vincze Béla ennek az országnak egy kincs, ám mégis ki akarják végezni, ahogy ellehetetlenítenek minden egyes értelmes, értékteremtő embert. Azt a tizennégy üveg bort pedig, ami az OBI-ba került, soha nem látta; ezt a csapdát akárkinek fel lehet állítani.
– Bort hamisítani tilos! – szögezte le Jásdi István csopaki borász, aki lapunk érdeklődésére úgy foglalt állást, hogy a magyar bortörvény a tisztességes borászatot védi, még ha nem is következetesen. Szerinte ugyanis az újvilági borok húsz százaléka víz. Hozzátette viszont, hogy nem Vincze Béla véleményes bora a magyar borászat legsúlyosabb gondja.
– A közepesen nagy üzemek kiszorulnak a piacról, pedig korábban ők vásárolták fel a kistermelők gyümölcsét. Utóbbiak viszont ezzel csődközelbe kerültek, amit sem az OBI, sem a kormány nem tudott megakadályozni. Ugyanakkor leszögezhetjük, ennek nem Vincze Béla az előidézője – vélekedett Jásdi István. A csopaki termelő úgy látja, a nagy „borgyárakkal” csak úgy tudják felvenni a versenyt, ha egyedi, különleges borokat készítenek.
– Rettenetes az eset körüli médiacsámcsogás. Tudomásul kellene venni, hogy ahol bort termelnek, mindig akad, aki eltéved. Más országokban megbüntetik érte, és két nap múlva elfelejtik, nincs ez az őrület – jellemezte a hazai visszás állapotokat Gere Attila villányi termelő, ahogyan Frittmann János soltvadkerti borász szerint sem akkora fajsúlyú az ügy, mint amekkora publicitást kapott. – Az ilyen hír kapóra jön külföldön, ezért szűkebb körben kellett volna vele foglalkozni. Meg kell viszont jegyeznem: akik valóban cukorcefréből készítenek, gyakran az egészségre is káros italt, azokról kevesebb szó esik – vélekedett. Ezt kifogásolta Kaló Imre is, aki úgy látja: azokról az emberekről, akik nem szőlőből készült borokat hoznak forgalomba, egy árva szó nem esik, noha hihetetlen alacsony árú és tömegű „boroktól” roskadoznak az áruházak polcai. – Tíz alkoholfokkal félédes vörösbort hogy a csudába lehet készíteni? Csak művileg. Miért pont Vincze Béla borát vizsgálták be? – várja a választ a szomolyai borász.
Gere Attila kifogásolta, hogy a Magyar Bormarketing Kht. – amely szakmai szervezetbe tömöríti a hazai borászat szereplőit, és képviseli azok marketing és értékesítési tevékenységeihez kapcsolódó érdekeit – még a működéséhez szükséges pénzhez sem jut hozzá, holott a termelők nyolc forintot fizetnek be literenként a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal számlájára, ahol becslésük szerint nagyjából 800 millió forint gyűlhetett már össze. Gere problémaként jelölte meg azt is, hogy a reklámozásra befizetett összegekből a borászoknak pályázni kell a marketingköltségekre, de még „semmit sem láttak vissza a saját pénzükből”. Ugyanakkor hazánk több ezer hektoliter bort importál az olcsó olasz asztali borokból.
Takler Ferenc is szóvá tette, nem érti, miként kerülhet egymillió hektoliter külföldi bor a hazai asztalokra. Jásdi István is figyelmeztetett: a hatóságot nem lehet nekizavarni a borászoknak, utalva arra, hogy újabban az OBI a palackok címkéjét vizslatva bírságolja meg a termelőket a legkisebb vétségért is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.