Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Behálózza az egész világot a maffia

Az orosz gazdaság csaknem hetven százalékát ellenőrzi az ottani maffia, amely ma a legerősebb a világon a most közzétett elemzés szerint. A téma szakértői a szervezett bűnözés tíz legjelentősebb hálózatáról közöltek új adatokat.

2010. 01. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtorlás. Agyonlőtték tegnap délben Szófia belvárosában Bobi Cankovot, akinek néhány hónappal ezelőtt jelent meg Közvetlen vonal az alvilággal című leleplező könyve. Az újságírót öt lövés érte, két testőre is megsérült. A bolgár fővárosban tavaly áprilisban is megöltek egy újságírót: Georgi Sztoev szintén könyveket írt a maffiáról és a bolgár alvilágról.


Az orosz maffiahálózat a legerősebb a világon. Ezt állítják szakértők, akik Londonban és Madridban tették közzé elemzésüket a hírhedt bűnszervezetek szerteágazó tevékenységéről – jelentette az AFP. Jelenleg ötszázezer tagja van, és befolyása a világban folyamatosan nő. Az elemzés szerint az orosz keresztapák az orosz gazdaság csaknem hetven százalékát ellenőrzik.
A hálózat irányítja a prostitúciót Makaóban és Kínában, a drogkereskedelmet Tádzsikisztánban és Üzbegisztánban, a pénzmosást Cipruson, Izraelben, Belgiumban és Nagy-Britanniában, az illegális bevándorlást Svédországban, az autólopásokat, nukleáris anyagok illegális kereskedelmét, a fegyverkereskedelmet és a prostitúciót Németországban.
Az Egyesült Államokban az olajtermékek kereskedelméből származó bevételek utáni adózás eltitkolásával, a kokain forgalmazásával és a prostitúció ellenőrzésével tesz szert óriási haszonra, de a biztosítási csalásokat és a bérgyilkosságokat is jövedelmező üzletággá fejlesztette. Kanadában az autólopások és az ékszerrablások nagy része köthető hozzá.
A leghíresebb maffiahálózat azonban mindmáig az olasz, amelynek gyökerei a 19. századba nyúlnak vissza. Szülőhelye Szicília, ma csaknem négyezer tagja van, s csupán tíz családra épül. Az olasz maffiának azonban számtalan külső kapcsolata van, és a legkegyetlenebbnek tartják a világon. Minden új tagjának túl kell jutnia a próbák időszakán, amikor bizonyítania kell, hogy tud gyilkolni. Az olasz maffia fontos „vadászterülete” manapság az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Belgium és Hollandia. Bevételeinek döntő többsége a drogkereskedelemből származik, így szorosan együttműködik a kolumbiai drogkartellekkel. A kolumbiai drogmaffia a múlt század hatvanas évei óta létezik, kezdetben kis mennyiségű drogot árult az Egyesült Államokban. A Medellin és Cali kartellek mára a világ legnagyobb kokaintermelőivé váltak. Mivel a Medellin már politikai hatalmat is követelt magának az országban, befolyásának csökkentése érdekében a kolumbiai kormány kénytelen volt a Calival együttműködni.
A kínai maffiózók, akik számát harmincezerre becsülik, az elemzés szerint a világ heroinkereskedelmének kétharmadát irányítják, a drog javarészt az Egyesült Államokba kerül. A kínai hálózatnak nagy szerepe van az illegális bevándorlás szervezésében is.
Az egyik legnagyobb létszámú bűnszövetkezet a világon a japán Jakuza, száztízezer aktív tagot számlál, 2500 családból. A Jakuzát háromszáz éve hozták létre, tagjait azóta is különleges frizurájuk, az egész testüket beborító tetoválás és csonkolt kisujjuk teszi felismerhetővé. Becsült éves bevételük 71 milliárd dollár.
A mexikói maffiát amerikai börtönök lakói alapították, harmincezer tagja elsősorban a drog- és fegyverkereskedelemmel, embercsempészettel és az illegális bevándorlóknak juttatott állások közvetítésével tesz szert bevételeire.
Az izraeli hálózat sok országban érdekelt a prostitúció szervezésében, a drogkereskedelemben, és a kábítószerek előállításában is. Monopolhelyzetben van a hasis és az ecstasy tabletták Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba juttatásában. Korábban minden vitás ügyet tárgyalásos úton rendezett, de ma már az egyik legkegyetlenebbnek számít, amely nem töpreng sokáig, ha valakit félre kell állítani. Együttműködik az oroszokkal, és sokszor menedéket is ad más országból származó bűnözőknek. A tíz legjelentősebb maffia között van már a szerb, az albán és a jamaicai is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.