időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Padlón a közbiztonság

Munkatársainktól
2010.01.31. 23:00

Legalább egy napig nem ellenőrizték a rendőrök a házi őrizetéből a napokban megszökött maffiavezért, M. Róbertet. Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya belső vizsgálatot rendelt el a történtek tisztázására. Lapunk úgy tudja, a BRFK a fejvadászokként ismert célkörözési osztály teljes kapacitását a szökevény felkutatására fordítja. Tóth kiemelte, hogy a fővárosban jelenleg 94 embert kell naponta többször ellenőriznie a járőröknek, ugyanakkor 864 rendőr hiányzik a közterületekről.<br />

A maffiafőnök szökése miatt tegnap elmaradt az ügyészi perbeszéd a fekete seregként elhíresült bűnszervezet ellen indított perben a Fővárosi Bíróságon. M. Róbertet és társait 2005-ben vették őrizetbe, szakemberek szerint a csoport az ezredforduló utáni hazai kriminalisztika legveszélyesebb bűnszervezete volt. A vezér legalább ezer, mindenre elszánt, felfegyverzett „katonát” tudott mozgósítani szerte az országban. M. Róbert 2000-ben szabadult egy korábbi büntetéséből, s két év alatt szervezte meg bandáját.
A fekete sereg ellen a Fővárosi Főügyészség emelt vádat 2006-ban, a 29 vádlott számos esetben lassította szándékosan a monstre maffiapert.
Laboda Gábor, a rendészeti bizottság MSZP-s tagja szerint a súlyos köztörvényes bűncselekményekkel vádolt személy szökése joggal vált ki nagy közfelháborodást. Úgy vélte, az állampolgárokban félelmet kelt, hogy egy ilyen bűnöző megszökhetett. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a kormány, illetve a rendészeti tárca is felelős a történtekért. Balsai István, a Fidesz jogi igazgatója szerint gumibotok és viperák helyett nyomkövető rendszerrel kellett volna ellátni a rendőrséget. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium lapzártánkig nem válaszolt a kérdéseinkre.

Bővebben a 4. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.