Elúszott egymilliárd Budaörsön?

Több mint egymilliárd forint közpénz indokolatlan kifizetése miatt lemondásra szólította fel Wittinghoff Tamást, Budaörs liberális polgármesterét Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje. Az ellenzéki szövetség helyi szervezete szerint törvénytelenül fizette ki a polgármesteri hivatal a budaörsi uszodaberuházás generálkivitelezőjét, mert a létesítmény használhatatlan műszaki állapotú volt, és új közbeszerzést kellett kiírni azért is, hogy a munkálatok befejeződjenek, ami tovább növelte a költségeket.

Vona Adrienn
2010. 02. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd forintos hűtlen kezelésre derült fény a budaörsi uszodaberuházás kapcsán. Ez az összeg több száz budaörsi munkahely megmentésére és rengeteg kisdiák étkeztetésére lett volna elég – mondta tegnap sajtótájékoztatóján Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje. Hozzátette: egymilliárd forint közpénzt fizetett ki törvénytelenül az uszodaberuházás csődbe ment generálkivitelezőjének, a Baucont Zrt.-nek a budaörsi polgármesteri hivatal. A Fidesz lemondásra szólította fel Wittinghoff Tamás liberális polgármestert. Az ügyben a Pest Megyei Főügyészségen Nagy Tamás, a budaörsi Fidesz–KDNP frakcióvezetője feljelentést tett.
– A beruházás még ma sem tart ott, hogy a műszaki átadás megtörténhessen. A Baucont Zrt.-vel kötött szerződésben az áll, hogy amikor megtörténik az uszoda műszaki átadása, akkor a kivitelező a 3,5 milliárd forint hetven százalékára jogosult. A garanciális kötelességek teljesítése után pedig a szerződésben foglalt teljes összeget megkaphatta volna a cég – mondta lapunknak Csenger-Zalán Zsolt. Rámutatott: nemcsak a garanciális kötelességeit nem teljesítette a vállalkozó, hanem még a munkát sem fejezte be, mégis megkapta 100 millió forint híján a teljesítési díj egészét, miközben az újabb kivitelezőnek egymilliárd forintot fizetett ki az önkormányzat közpénzből.
A polgármester cáfolta Csenger-Zalán Zsolt állításait. – A szerződés 3,552 milliárd forintról szól, ebből 2,498 milliárd forintot fizetett ki az önkormányzat – mondta Wittinghoff Tamás. A polgármester hangsúlyozta, ő javasolta a képviselő-testületnek, hogy a szerződéstől álljon el, továbbá minden egyes kifizetés képviselő-testületi jóváhagyással történt. Hozzátette: a szerződésbontás után az önkormányzattól független szakértők kilencven százalék feletti készültséget állapítottak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.